Connect with us

TVA locuințe 2022: care va fi valoarea TVA și care e situația celor care cumpără mai multe imobile?

Național

TVA locuințe 2022: care va fi valoarea TVA și care e situația celor care cumpără mai multe imobile?

La achiziția de locuințe noi, cumpărătorii plătesc fie TVA de 5%, fie de 19%, în funcție de prețul cerut acestora (din care TVA-ul se exclude), scrie Avocatnet.ro.

Pentru a beneficia de TVA-ul mai mic, locuința trebuie să îndeplinească anumite condiții, iar prețul să fie de cel mult 450.000 de lei, însă la achiziițiile făcute începând din 2022 se mai aplică TVA redus și la locuințele puțin mai scumpe de atât, dar numai o singură dată. Iată care e situația privind TVA-ul în funcție de încadrarea într-un plafon de preț, multiplele achiziții, dar și cum stă treaba în cazul locuințelor vechi.

Când se aplică TVA de 5% la locuințele care au un preț sub 450.000 lei:

  • o locuință cu o suprafață utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodărești; suprafața utilă a locuinței este cea definită prin Legea locuinței nr. 114/1996 – este suprafața desfășurată, mai puțin suprafața aferentă pereților, a tuturor încăperilor din care se formează locuința (nu se includ balcoanele și logiile); de asemenea, avem o definiție pentru anexele gospodărești în Legea nr. 50/1991 („În categoria anexelor gospodărești, de regulă în mediul rural, sunt cuprinse: bucătării de vară, grajduri pentru animale mari, pătule, magazii, depozite și altele asemenea. În mod similar, sunt asimilabile noțiunii de anexe gospodărești și garajele, serele, piscinele și altele asemenea.”);
  • valoarea de 450.000 de lei include terenul pe care e construită locuința;
  • cota redusă de TVA se aplică numai în cazul locuințelor care în momentul livrării pot fi locuite ca atare.

Cota redusă de 5% poate fi aplicată indiferent de numărul de achiziții pe care le face o persoană

Citește materialul integral pe Avocatnet.ro

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Național

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top