Connect with us

Guvernul deschide o linie de finanțare pentru spitale: sunt bani inclusiv pentru construcția de unități noi

Național

Guvernul deschide o linie de finanțare pentru spitale: sunt bani inclusiv pentru construcția de unități noi

Guvernul va aloca 13,2 miliarde de lei pentru finanțarea de proiecte de infrastructură în sistemul de sănătate: la Iași există câteva proiecte inițiate pentru construirea de spitale noi, investiții care nu au, deocamdată, finanțare. Cele mai importante sunt la Consiliul Județean – spitalul de boli respiratorii și cel de boli cardiovasculare.

Potrivit unui comunicat primit la redacție, valoarea maximă aferentă unui proiect finanțată prin intermediul programului va fi de 2 miliarde de lei. Banii vor fi asigurați din fonduri naționale și externe, dar Guvernul nu a detaliat încă sursele (actul normativ a fost în primă lectură joi în ședința executivului).

Programul naţional de investiţii în infrastructura unităților spitalicești, cu o alocare financiară de 13,25 miliarde lei, se va derula în perioada 2024-2030. „Actul normativ reglementează măsurile necesare pentru crearea unui cadru legislativ care să permită potențialilor beneficiari promovarea proiectelor de investiții, prin Programul național de investiții în infrastructura unităților spitalicești, astfel încât să se poată asigura accesul populației la servicii medicale esențiale, creșterea calității vieții și atingerea standardelor din țările europene”, se arată în comunicat.

Valoarea maximă aferentă unui proiect finanțată din Program este:

  • 2 miliarde de lei pentru spitale județene/județene de urgență, spitale de urgența, spitale mono specialitate;
  • 350,5 milioane de lei pentru spitale municipale/municipale de urgență;
  • 250 de milioane de lei pentru spitale orășenești.

Pot beneficia de acest Program:

  • unitățile administrativ-teritoriale;
  • unitățile sanitare publice aflate în coordonarea/subordonarea/autoritatea sau în administrare/proprietatea instituțiilor publice centrale;
  • unitățile sanitare publice: spitalele publice orășenești, municipale/municipale de urgență și spitalele județene/județene de urgență, spitale de specialitate, spitale clinice  și clinice de urgență, institute care desfășoară activitate medicală spitalicească și prespitalicească aflate în coordonarea/autoritatea/subordonarea Ministerului Sănătății și  unitățile  sanitare  prevăzute la alin. (2) art. 4 din Legea nr. 95/2006; 
  • parteneriat între autoritățile/instituțiile publice locale, care administrează de drept și vor pune la dispoziția parteneriatului terenuri şi clădiri în vederea realizării proiectului şi unitățile sanitare publice.

„Categoriile de investiții care pot fi realizate sunt: realizarea de construcții noi și dotare; lucrări de modernizare/reabilitare și dotare, extindere la construcțiile existente, inclusiv lucrări de conectare la clădiri existente și dotare pentru digitalizare și tranziția la energie verde”, se precizează în actul normativ.

Beneficiarii pot depune cereri de finanțare în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a normelor metodologice pentru punerea în aplicare a Programului. Programul de finanțare va fi aprobat, cel mai probabil, în prima jumătate a acestui an.

Spitalul de Boli Respiratorii, propus de Consiliul Județean Iași

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Național

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top