Connect with us

Guvernul poate lansa licitația de execuție a sectorului montan al autostrăzii A8

Autostradă din Turcia

Trafic

Guvernul poate lansa licitația de execuție a sectorului montan al autostrăzii A8

Guvernul a aprobat miercuri, 29 noiembrie, indicatorii tehnico-economici ai proiectului de construire a sectorului montan al autostrăzii A8, demers care deschide drumul pentru lansarea licitației de proiectare și execuție a lucrărilor.

Sectorul montan al A8 (Miercurea Nirajuluiui – Leghin, 160 km) figurează pe lista proiectelor finanțabile prin intermediul Programului Transporturi, linie europeană de finanțare cu termen de implementare 2030. În aceeași ședință, guvernul a declanșat procedurile de expropriere pe traseul capătului vestic al A8, între Tg Mureș și Miercurea Nirajului.

În cazul capătului estic (Leghin – Tg Neamț), procedurile de expropriere sunt declanșate, iar contractul de lucrări a fost adjudecat de UMB. Pe capătul vestic, câștigător al licitației a fost desemnat Nurol (Turcia), dar există contestații la procedură.

Șeful CNIR Cătălin Urtoi a catalogat decizia guvernului drept una „istorică” și a amintit de faptul că, în urmă cu mai bine de 10 ani, proiectul A8 nu a putut fi aprobat de către executiv întrucât nu a existat un acord de mediu. „Au trecut 16 ani de la prima discuție oficială în legătură cu proiectul A8”, a comentat Cătălin Urtoi, pe Facebook.

Traseul sectorului montan

Odată cu aprobarea indicatorilor tehnico-economici, proiectul de construire a sectorului montan A8 intră pe drumul lansării licitației de proiectare și execuție. Valoarea investiției a fost estimată la 6,4 miliarde de euro, fără TVA.

Potrivit proiectului, principalele date tehnice presupun:

  • 5 noduri rutiere la intersectarea DN13A (Sovata), DN13B (Joseni), DN12 (Ditrău), DN15 (Tulgheş), DN15B (Pipirig)
  • 437 de structuri – 119 poduri, 19 pasaje, 117 viaducte, 179 podeţe
  • 47 tuneluri, în lungime totală de 11,64 km, cu lungimi individuale cuprinse între 70 m şi 940 m.

Sectorul montan traversează teritoriul administrativ a 15 unități administrativ-teritoriale, respectiv Miercurea Nirajului [MS], Bereni [MS], Măgherani [MS], Chibed [MS], Sărăţeni [MS], Praid [HR], Joseni [HR], Lăzarea [HR], Ditrău [HR], Tulgheş [HR], Grinţieş [NT], Ceahlău [NT], Poiana Teiului [NT], Pipirig [NT] şi Vânători-Neamţ [NT].

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Trafic

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top