Connect with us

Iași: ANL construiește locuințe cu 600 euro/mp. Iar apartamentele respectă și legea

Proiecte publice

Iași: ANL construiește locuințe cu 600 euro/mp. Iar apartamentele respectă și legea

Agenția Națională de Locuințe (ANL) a lansat o licitație pentru execuția unui bloc cu locuințe pentru tineri destinate închiriere. Imobilul va fi construit pe str. Bogdan Vodă 5A și va avea 24 de apartamente.

Regimul de înălțime este cu parter, 2 etaje și mansardă, potrivit detaliilor din planul urbanistic atașat la licitația lansată de către ANL.

Apartamentele vor fi cu o cameră și cu două camere. De remarcat că apartamentele cu o cameră au minim 39 mp (utili), iar cele cu 2 camere au minim 55 mp, peste cotele stabilite prin Legea Locuinței, o lege care pentru constructorii privați din Iași nu există, iar de care Primăria Iași nu ține cont.

Să luăm exemplul unuia dintre cele mai noi ansambluri imobiliare din Păcurari: apartamentele cu 2 camere au 37 mp, iar cele cu 3 camere 53 mp.

Valoarea totală estimată pentru construirea blocului ANL este de 4,69 milioane lei (circa un milion de euro), fără TVA.

Ținând cont de suprafața desfășurată propusă pentru imobil (1.614 mp) rezultă că ANL construiește cu circa 600 euro/mp, iar această valoare va scădea cu siguranță în urma licitației.

Acest preț confirmă ceea ce APIX.ro a scris în mai multe rânduri: investitorii imobiliari construiesc, de regulă, cu 500 – 600 euro/mp și vând apoi apartamentele la un preț dublu sau chiar triplu. De exemplu, în ansamblul menționat mai sus prețul de vânzare a unui apartament pornește de la 1.350 euro/mp.

Haosul din urbanismul local și lipsa de încredere a ieșenilor în investitori, care a început să se manifeste din ce în ce mai puternic, au dus și la situația în care locuințele vechi sunt mai scumpe, în medie, față de locuințele noi. Situația nu este una particulară pentru Iași, ci analizele firmelor de profil au arătat că o astfel de tendință există și în alte orașe mari.

Articole din categoria Proiecte publice

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top