Connect with us

POR 2014–2020: Infuzie de un miliard de euro în economia zonei de nord-est

Cele mai semnificative fonduri au fost atrase pentru drumuri județene

Proiecte publice

POR 2014–2020: Infuzie de un miliard de euro în economia zonei de nord-est

Fondurile europene atrase de beneficiarii Programului Operațional Regional (POR) 2014 – 2020 a depășit pragul de un miliard de euro. Până în prezent, prin semnarea a 627 de proiecte, beneficiarii au accesat o finanțare nerambursabilă de la UE de 1,1 miliarde euro. La această sumă se adaugă se adaugă circa 80 milioane euro de la Guvern (valoarea eligibilă a proiectelor ajunge la 1,2 miliarde euro) și cofinanțarea beneficiarilor de 105 milioane euro (valoarea totală a proiectelor ajunge la 1,3 miliarde euro).

Sumele enumerate mai sus sunt în cazul proiectelor finalizate sau în curs de implementare și nu sunt incluse acele contracte care au fost reziliate (un număr de 18 proiecte au pierdut finanțarea europeană).

Referindu-ne strict la finanțările nerambursabile (UE + guvern), județul Iași conduce în top cu 326 milioane euro, urmat de Bacău (208 milioane euro), Suceava (192 milioane euro), Neamț (181 milioane euro), Botoșani (162 milioane euro) și Vaslui (131 milioane euro).

Cele mai mari sume au fost atrase de autorități publice locale și județene, proiectelor firmelor având, în general, valori mici (de ordinul sutelor de mii de euro).

Fondurile accesate de autorități fac referire în special la refacerea și modernizarea de drumuri județene, modernizarea de spitale, restaurarea de monumente istorice și investiții în școli. În mediul privat, în general firmele au accesat banii nerambursabili pentru diversificarea activităților, achiziția de echipamente și utilaje, precum și construirea de centre de afaceri.

Cel mai mare proiect privat de la nivel regional aparține firmei Perspectives Constructions Invest SRL, companie din București care construiește în parcul industrial din Miroslava un incubator IT cu o valoare a proiectului ce trece pragul de 11 milioane euro.

Notă. În suma totală aferentă POR 2014 – 2020 nu am inclus nici valoarea Spitalului Regional de Urgență Iași, acest proiect fiind unul fazat, respectiv se întinde pe două exerciții bugetare europene, iar cea mai mare parte a sumei este alocată pentru perioada de după 2021.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Proiecte publice

Hover Image with Link

Trafic

Tu știi în ce cartier stai?

Facebook

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top