Local
Iașul câștigă o dispută teritorială cu Miroslava cu o miză de peste 120 ha
Primăria Iași a obținut anularea parțială a unei hotărâri vechi de peste 30 de ani potrivit căreia Primăriei Miroslava îi fuseseră atribuite peste 120 hectare în zona de șes Bahlui, deși amplasarea suprafețelor este pe teritoriul administrativ al Iașului.
Disputa teritorială între cele două autorități a început în anul 2010 și, între timp, au avut loc mai multe procese. Una dintre cele mai importante decizii judecătorești a venit alaltăieri: Primăria a întors, în fază de apel, o hotărâre a Judecătoriei și a avut câștig de cauză la Tribunal – acest lucru înseamnă întregirea patrimoniului mun. Iași cu o suprafață totală (liberă de construcții) de până 121 hectare.
Toate celelalte terenuri din imaginea de mai sus, delimitate de calea ferată (nord), drumul din spatele Antibiotice (la vest, unde este si fabrica Mennekes), drumul de pământ (la sud, traseul „centurii ușoare”) și capăt Dacia-Cicoarei (la est, zonă cunoscută ca Apărătorii Patriei), sunt în proprietate privată, după ce primăriile din Valea Lupului și Miroslava au făcut, de-a lungul anilor, împroprietăriri.
- Citește și Se mai ocupă cineva de la Primărie de PUG? Lista deficiențelor care nu-și găsesc rezolvare de 10 ani
„Constată nulitatea absolută parţială a hotărârii nr. 69/19.08.1991, emisă de Comisia judeţeană de fond funciar Iaşi, anexa 16, prin care s-a validat în beneficiul Comunei Miroslava suprafaţa de 121 ha, 3.031 mp teren, situată pe raza administrativ teritorială a municipiului Iaşi. Definitivă”, se arată în hotărârea 1502/2023 a Tribunalului Iași.
Hotărârea instanței ieșene mai poate fi contestată doar printr-o cale extraordinară de atac. În ultimii ani, Primăria Iași a mai câștigat alte două procese importante în relație cu fondul funciar.
- Citește și Rușinea Iașului: puncte insalubre funcționează ca „autogări”/Când vom avea o autogară modernă?
Unul dintre acestea a fost tot cu Miroslava, comună care a contestat faptul că întreaga zonă de șes a Bahluiului (capăt Dacia – Antibiotice, în total 600 ha) se află pe teritoriul administrativ al municipiului Iași. La fel ca în speța de mai sus, Miroslava a avut câștig de cauză în primă instanță, dar a pierdut în fază de apel.
Un alt proces a fost cu Tomeștiul: Primăria a obținut confirmarea instanței că 24 hectare, din vecinătatea fostei gropi de gunoi, se află, de asemenea, pe teritoriul administrativ al Iașului.