Connect with us

Iașul continuă să conducă topul regional pe fonduri UE

Utile

Iașul continuă să conducă topul regional pe fonduri UE

Beneficiarii din județul Iași ai Programului Operațional Regional (POR) se clasează pe primul loc în regiune în ceea ce privește derularea de proiecte cu fonduri UE. Menționăm că sumele de mai jos sunt aferente doar POR, și nu fac referire la celelalte șase programe de finanțare europeană. În schimb, POR este cel mai popular program, iar principalii beneficiari sunt autorități publice, lăcașe de cult și firme.

Până la finele anului 2019, în județul Iași au fost contractate 132 de proiecte în cadrul POR, iar valoarea totală ajunge la 1,45 miliarde lei. Din această sumă, 1,22 miliarde lei reprezintă fondurile efectiv atrase de la Uniunea Europeană.

Deși cele mai multe contracte au fost semnate de către firme, aproape 100, banii atrași de companii reprezintă doar circa 20% din total întrucât, în general, proiectele au valori mici, de la 145.000 lei și până la 9,4 milioane lei. Singura excepție este un centru de afaceri din Miroslava („Perspectives”) care a atras o finanțare de 55 milioane lei (citește detalii despre acest proiect).

În schimb, aproape 1,2 miliarde lei din banii atrași la Iași au fost împărțiți de puțin peste 20 de beneficiari, iar principalele trei autorități contractante sunt județul Iași (481 mil. lei – 6 proiecte), municipiul Iași (337 mil. lei – 8 proiecte) și Administrația Fondului pentru Mediu (94 mil. lei – 1 proiect).

Beneficarii POR în județul Iași (topul un cuprinde firmele)

Fondurile atrase în cadrul POR vizează refacerea de drumuri județene, modernizarea unor spitale, refacerea unor căi de rulare pentru tramvaie, restaurarea unor monumente istorice și lăcașe de cult, construcția/modernizarea de unități de învățământ și altele. În ceea ce privește firmele, banii accesați sunt utilizați pentru diversificarea activităților, amenajarea de spații de producție, extinderea unor activități existente, dotarea cu echipamente și utilaje și construirea de centre de afaceri.

La nivel regional, Iașul conduce în top cu proiecte în valoare totală de 1,45 miliarde lei (132 proiecte), fiind urmat de Suceava (967 milioane lei, 142 proiecte), Bacău (904 mil. lei – 130 proiecte), Neamț (745 mil. lei – 89 proiecte), Botoșani (578 mil. lei – 49 proiecte) și Vaslui (465 mil. lei – 37 proiecte). În total, aproape 600 de proiecte în valoare de peste 5,1 miliarde lei, respectiv o infuzie de peste un miliard de euro în economia zonei de nord-est a țării.

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Utile

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top