Connect with us

Încă un pas pentru construirea unui nou sediu al Primăriei Iași

PMI va prelua o clădire de la Finanțe

Proiecte publice

Încă un pas pentru construirea unui nou sediu al Primăriei Iași

Municipalitatea continuă demersurile pentru construirea unui nou sediu al Primăriei în curtea interioară a Palatului Roznovanu. În acest sens, va prelua de la Direcția Regională a Finanțelor Publice Iași un imobil care va fi integrat ulterior în proiectul privind construirea unui nou centru administrativ.

Având în vedere amplasamentul noului sediu, Ministerul Culturii a emis deja un punct de vedere.

„Precizăm că experiența anterioară de avizare a proiectelor de investiții, precum reabilitarea Palatului Culturii și proiectul Palas, ambele proiecte având ca obiect reabilitarea unor imobile aflate în imediata vecinătate a bunului imobil denumit clădirea AFP Iași, a demonstrat existența în zona respectivă a unor vestigii arheologice/structuri construite identificate ca aparținând Curții Domnești, motiv pentru care este indicat ca, la stabilirea termenelor de realizare a investiției, să fie avută în vedere o perioadă rezonabilă pentru realizarea cercetării arheologice”, se arată într-o adresă a Ministerului Culturii.

Citește și EXCLUSIV apix.ro: Cum ar putea arăta noul sediul al Primăriei Iași

Clădirea pe care Primăria o preia este clasată ca monument de arhitectură, grupa valorică B – interes local, dar imobilul face parte din ansamblul monument istoric denumit „Centrul Istoric și Curtea Domnească” – grupa valorică A – interes național și universal.

Imobilul pe care îl va prelua municipalitatea:

Plan general:

Centrul administrativ, ce va fi compus din mai multe corpuri de clădire, va fi ridicat în curtea interioară a Palatului Roznovanu și va avea pereți cortină din sticlă. Imobilul va avea un regim de înălțime cu trei niveluri în subteran, parter și două etaje.

„Din punct de vedere arhitectural, clădirea va fi prevăzută cu pereți cortină generoși în vederea asigurării unui grad satisfăcător de luminozitate naturală. Se va alege un tip de sticlă cu capacitate de reflexie pentru a pune în valoare clădirile învecinate tip monument. Se va utiliza pe cât posibil conceptul de birouri tip open space”, se arată în tema de proiectare.

Amplasamentul noului sediu:

Cum ar putea arăta noul sediu (una dintre variantele studiate prevede o prelungire a sediului cu încă un corp de clădire pe amplasamentul actualei parcări de pe str. Agatha Bârsescu):

Deocamdată, Primăria așteaptă aviz pentru proiect de la Comisia Națională a monumentelor istorice.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Articole din categoria Proiecte publice

To Top