Connect with us

Întârzieri mari în construirea centrului IRO: cum va arăta în final clădirea

Imobilul trebuia finalizat în noiembrie 2020

Proiecte publice

Întârzieri mari în construirea centrului IRO: cum va arăta în final clădirea

Lucrările la Centrul de screening și diagnostic în boli oncologice, din zona Codrescu, se desfășoară cu mari întârzieri: începute în noiembrie 2019, acestea trebuiau executate în maximum 12 luni. Astăzi, clădirea abia dacă se apropie de stadiul „la roșu”.

Într-o adresă oficială consultată de APIX.ro se arată că ultimul termen de finalizare avansat era aprilie 2021, dar nici acesta nu a fost respectat. Licitația organizată acum doi ani de Compania Națională de Investiții (CNI) a fost adjudecată de către Conest pentru o sumă de 17,3 milioane lei, fără TVA, conform contractului încheiat în iunie 2019 între cele două părți.

Pe panoul de la șantierul Centrului se atestă că termenul de finalizare a lucrărilor ar fi noiembrie 2023, ceea ce este fals.

„Durata contractului este: proiectarea (2 luni), execuția (12 luni) și perioada de garanție de bună execuție a lucrărilor (36 luni)”, se arată în fișa de date atașată licitației organizate de către CNI.

Astfel, Conest a afișat pe panou termenul care cuprinde și perioada de bună execuție a lucrărilor, nu doar execuția.

„Se apreciază că durata lucrărilor de execuție aferente prezentei investiții se vor realiza în 12 luni de la emiterea ordinului de începere, iar întreaga investiție în 14 luni. (…) Execuția lucrărilor se va realiza în termen de 12 luni de la emiterea ordinului de începere”, scrie în caietul de sarcini aferent licitației organizate de CNI.

În final, clădirea ar trebui să arate ca în această randare

Cert este că, deși vorbim despre o clădire cu doar 4 etaje, executantul lucrării are deja o întârziere de 5 luni în execuție. În varianta draft a contractului publicată în SICAP se arată că pot fi dispuse penalități de întârziere în sumă de 0,05% pe zi din valoarea restului de executat, în situația în care este depășită durata de execuție. Reprezentanții CNI nu au putut fi contactați pentru un punct de vedere.

Lucrările se apropie de stadiul la „roșu”, deși imobilul trebuia inaugurat deja. Această poză a fost făcută în urmă cu circa 10 zile – pe șantier abia dacă puteau fi observați muncitori

Dacă, la proiectele publice, Conest are întârzieri în execuție (cazuri similare fiind și la unele contracte semnate cu Primăria Iași), în situația celor executate de companie în regie proprie lucrările sunt finalizate în timp record – ultimul exemplu în acest sens fiind blocul de locuințe construit lângă Spitalul de Recuperare.

  • Necesitatea edificării Centrului de Screening  și Diagnostic în boli oncologice în Iași a părut datorită accentului pus de personalul de specialitate al institutului pe acctivitatea de screening și prin creșterea adresabilității populației pentru această activitate. Progresele în domeniul oncologiei sunt astăzi foarte rapide: de la creșterea utilizării medicației moleculare până la apariția și succesul imuno-oncologiei, inclusiv a medicinei bazate pe genomică, toate au transformat și redefinit modalitățile de tratament oncologic contribuind la ameliorarea semnificativă a rezultatelor terapiilor pacienților cu cancer – extras din caietul de sarcini în care este detaliată necesitatea investiției

În prezent, consultațiile acordate în regim ambulatoriu din toate cele 11 specialități medicale și chirurgicale se desfășoară la parterul Institutului Regional de Oncologie (IRO), spațiile fiind supraaglomerate (aprox. 360 pacienți zilnic), această situația urmând a continua până când Conest va finaliza lucrările la noul centru IRO.

Coordonator al proiectului Apix.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat atât cu mass-media locale, cât și centrale.

Articole din categoria Proiecte publice

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top