Connect with us

Iulian Dascălu poate începe lucrările la proiectul de peste drum de Palas

Zonă în care vor apărea clădiri înalte

Investiții private

Iulian Dascălu poate începe lucrările la proiectul de peste drum de Palas

Omul de afaceri Iulian Dascălu pregătește un proiect de amploare la doi pași de Palas. Planurile celui mai bogat ieșean au ieșit la iveală, după ce Primăria a eliberat recent două autorizații de construire pentru lucrări (deocamdată pentru foraje și excavări) pe o suprafață totală de aproape 1,5 ha, suprafață compusă din nu mai puțin de 20 de terenuri. Din calculele apix.ro, bazate pe informații din piață și unele detalii despre tranzacțiile din ultimii doi ani, valoarea totală a achizițiilor trece de 7,1 milioane euro. Despre cele mai mari tranzacții, de 3,6 milioane euro și, respectiv, de 2 milioane euro, apix.ro vă prezintă detalii în premieră în rândurile de mai jos.

Terenurile sunt situate peste drum de Palas și au fost achiziționate în perioada august 2017 noiembrie 2018 de către Iulius Real Estate SRL. Dar, despre planurile lui Dascălu din zonă se știe încă din 2016 în piață, când firme/persoane apropiate omului de afaceri au început achizițiile. Din informațiile apix.ro, terenurile au fost achiziționate cu prețuri cuprinse între 300 și 900 euro, în funcție de suprafață. Cele mai multe, 13 la număr, au intrat în proprietatea companiei în iulie 2018, alte cinci în noiembrie 2018, unul în august 2017, iar celălalt în februarie 2018.

Prinicipalele zone unde au fost făcute achizițiile de terenuri: (1 – terenuri str. sf. Andrei, 2 – terenuri str. Trei Ierarhi, 3 – terenuri str. Trantomir și 4 – terenuri str. Iancu Bacalu)

Construire împrejmuire teren proprietate, lucrări de foraje și excavări necesare pentru efectuarea studiilor geotehnice și arheologice, lucrări de amenajare și construcții cu caracter provizoriu pe durata organizării executării lucrărilor”, este obiectul celor două autorizații emise de Primărie. În autorizații sunt cuprinse, în total, 20 de terenuri (puteți consulta lista integrală, cu adresa fiecărui teren, la finalul materialului).

În continuare, apix.ro vă prezintă în premieră detalii despre cele mai mari tranzacții făcute în ultimii doi ani în zona de interes pentru Iulius Real Estate SRL.

Cel mai scump teren: 3,6 milioane euro

În general, terenurile au suprafețe mici (sub 1.000 mp), dar sunt și câteva excepții. Cea mai mare suprafață compactă ajunge la peste 7.000 mp și a fost achiziționată în vara anului 2017 de către firma Safir Real Estate SRL, societate înființată cu câteva săptămâni înainte de cumpărarea terenului. Compania este deținută de Fadi Sleiman Ramadan, om de afaceari ce are deschise în rețeaua Iulius mai multe restaurante, printre care și La Corniche Palas. Revenind la terenul din str. Sf. Andrei 33-39, după achiziția făcută de Safir, suprafața a ajuns, în iulie 2018, în proprietatea Iulius Real Estate și Build Corp. La adresa menționată, sunt două terenuri, unul de 5.510 mp și celălalt de 1.508 mp. Pentru cele două parcele, Safir Real Estate a plătit 3,6 milioane euro, au susținut sursele apix.ro.

Amplasamentul terenurilor:

Principala intrare existentă acum la teren:

Teren luat de la Niculiță cu 2 milioane euro

Un alt teren foarte bine plasat se află în zona din spatele Școlii „Gh. Asachi”. Surse din piață spun că această suprafață a fost și cea mai scumpă achiziționată de apropiații celui mai bogat ieșean, dacă ne raportăm strict la prețul pe metru pătrat (peste 900 euro/mp). Terenul are o suprafață de 2.182 mp, iar achiziția a fost făcută, inițial, în 2017, de firma Corsini Ristorante SRL, societate care, de asemenea, are restaurante în Palas. Sursele apix.ro spun că terenul a fost achiziționat de la afaceristul imobiliar Daniel Niculiță pentru suma de 2 milioane euro (916 euro/mp). Ulterior, suprafața de 2.182 mp a intrat în proprietatea Iulius Real Estate în noiembrie 2018.

Amplasamentul terenului:

În proximitatea terenului, chiar în față spre str. Palat, se află o clădire a Primăriei care probabil va fi inclusă în proiectul ce va fi propus de Iulius Real Estate în zonă.

Terenurile din Trantomir: 610.000 euro

O altă tranzacție de menționat face referire la achiziția a două terenuri în suprafață totală de aproape 1.200 mp pentru suma de 400.000 euro (circa 339 euro/mp). Achiziția a fost făcută, inițial, tot de Corsini Ristorante în vara anului 2017, iar anul trecut terenurile au ajuns în proprietatea Iulius Real Estate. În vecinătatea celor două terenuri, Corsini a mai achiziționat alți 600 mp pentru care a achitat 210.000 euro (350 euro/mp).

Amplasamentul suprafeței (acum) compactă de aproape 1.800 mp pentru care au fost plătiți în 2017 peste 600.000 euro:

Restul terenurilor care au ajuns, în cele din urmă, la Iulius Real Estate SRL au suprafețe mai mici (de la 122 mp și până la 399 mp), terenuri care vin să completeze celelalte suprafețe mai mari sau, alipite, formează terenuri pe care se pot ridica construcții.

Deocamdată, Iulius Real Estate nu a anunțat ce intenții de dezvoltare are pentru zona de cornișă. Însă, în piață se vorbește deja despre un proiect imobiliar mixt ce va cuprinde clădiri cu regim mare de înălțime. Faptul că societatea a obținut autorizații inițiale pentru lucrări la terenuri confirmă o astfel de tendință. „Va fi Manhattan-ul Iașului”, ne-a spus o sursă bine informată. Aceeași sursă ne-a declarat că se are în vedere inclusiv o posibilă legătură subterană, pe sub str. Palat, între Palas și noul proiect marca Iulius. Apix.ro nu a putut confirma din surse oficiale acest lucru.

Din informațiile apix.ro, acum circa 10 ani, pentru zona respectivă, Primăria era pe punctul de a aproba clădiri cu o înălțime de 80 100 metri, în perioada în care, pe str. Elena Doamna, se aproba proiectul pentru o clădire de 155 metri.

În orice caz, sursele apix.ro spun că Iulius Real Estate nu va dezvolta zona doar pe cele 1,5 ha ce fac obiectul autorizațiilor emise recent, ci planul companiei ar viza un proiect integrat ce va cuprinde o suprafață de teren mai mare.

Terenurile care figurează în autorizațiile emise recent de Primărie:

 

Vedere de ansamblu a zonei (foto: Iulian Mofteescu)

Obiectul celor două autorizații de construire emise recent de către Primăria Iași:

Notă. În facsimilul publicat există o eroare făcută de către funcționarii Primăriei care au redactat documentul: terenul de 399 mp amplasat la str. Iancu Bacalu 12 de fapt este pe str. Iancu Bacalu 21, după cum ne-a sesizat telefonic proprietarul terenului situat la nr. 12.

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Investiții private

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top