Connect with us

Lista investițiilor propuse de Primăria Iași în anul 2022: ce proiecte vor fi finalizate și ce proiecte noi vor începe

Primarul Mihai Chirica a prezentat bugetul pe 3 februarie

Proiecte publice

Lista investițiilor propuse de Primăria Iași în anul 2022: ce proiecte vor fi finalizate și ce proiecte noi vor începe

Primăria Iași a publicat varianta extinsă a bugetului general al municipiului Iași pe anul în curs, un document de aproape 600 de pagini. Bugetul va fi supus aprobării plenului Consiliului Local într-o ședință extraordinară care va avea loc în câteva zile. Bugetul de dezvoltare este de 676 milioane lei, în condiţiile în care cheltuielile bugetului local ajung la aproape 1,4 miliarde lei.

Mereu se întâmplă așa la Iași: varianta extinsă este publicată pe ultima sută de metri, iar timpul de studiu pentru cei interesați să aducă eventuale amendamente este limitat. În alte orașe, un exemplu fiind Clujul, bugetul este publicat în variantă extinsă încă de acum aproape o lună.

Modernizarea transportului public continuă să fie cea mai importantă investiţie a Primăriei. În acest an, vor fi finalizate lucrările la căile de rulare aflate în execuţie şi vor ajunge la Iaşi noi mijloace de transport (tramvaie şi autobuze electrice).

Din totalul bugetului de dezvoltare, peste 500 milioane lei reprezintă proiectele cu finanţare europeană, 25 de astfel de investiţii fiind în implementare. Cea mai mare sumă vine de la bugetul UE (circa 380 milioane lei), restul banilor fiind la bugetul de stat şi cel local (cofinanţări).

Alte proiecte cu finanţare europeană ţin de reabilitarea sistemului de termoficare, refacerea de monumente istorice (este de aşteptat ca anul acesta să fie recepţionate lucrările la Palatul Braunstein, Muzeul de Istorie Naturală şi Baia Turcească), construirea de grădiniţe, amenajarea ca parcuri a unor terenuri degradate, refacerea zonei de agrement C.A. Rosetti, punerea în funcţiune a VeloCity (sistem automat de închiriere a bicicletelor) şi alte proiecte cu o amploare mai mică.

Bugetul de dezvoltare al Iașul este completat cu lista obiectivelor de investiții finanțate din venituri proprii, în acest caz fiind vorba despre o alocare de peste 142 milioane lei: 115 milioane lei pentru proiecte în continuare și alte 28 milioane lei pentru proiecte noi.

La capitolul proiecte noi, primarul Mihai Chirica spune că cel mai important proiect vizează construirea Sălii Polivalente. Dar, în bugetul local nu sunt fonduri în acest sens: banii necesari ar urma să fie asiguraţi de la bugetul de stat, în prezent proiectul fiind în faza de licitaţie de execuţie cu o prevedere de 213 milioane lei, sumă care va creşte odată cu actualizarea indicatorilor tehnico-economici.

Potrivit primarului, din veniturile proprii, Primăria a prevăzut o sumă de 500.000 lei pentru Sala Polivalentă, fonduri necesare în vederea obţinerii autorizaţiei de construire şi a altor avize, precum şi o sumă de 200.000 lei în contul lucrărilor de verificare a proiectului deja realizat.

Lista obiectivelor de investiții în continuare (descarcă documentul):

Lista obiectivelor de investiții noi (descarcă documentul):

Lista proiectelor finanțate cu fonduri europene (descarcă documentul):

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Proiecte publice

Trafic

Tu știi în ce cartier stai?

Facebook

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top