Connect with us

Ministerul Culturii poate lansa licitația de proiectare a sediului Operei Iași din Copou

Proiecte publice

Ministerul Culturii poate lansa licitația de proiectare a sediului Operei Iași din Copou

Ministerul Culturii are undă verde să lanseze licitația de proiectare a viitorului sediu pentru Opera Iași după ce guvernul a finalizat procedura de preluare a terenului din Copou – hotărârea a fost adoptată joi, 4 aprilie.

sediul Operei va avea o amprentă la sol de circa 5.000 mp, în condițiile în care necesarul total de teren este de 10.000 mp. Valoarea estimată a proiectului este de 80 milioane euro, bani asigurați din fonduri guvernamentale și dintr-un credit.

Zona unde va fi construit noul sediu al Operei Iași

„Investiția are în vedere construirea și dotarea unei opere în județul Iași, parte a zonei metropolitane a municipiului Iași, ca extindere a spațiului cultural ieșean, pol cultural important în decursul istoriei în întreg arealul regional, românesc și european și aflat în plină expansiune. Prin acest proiect se prevede construirea unui imobil cu amprenta la sol de cca. 5.000 mp, suprafața estimată de teren necesară acestui proiect complex fiind de 10.000 mp”, se arată într-o adresă a Ministerului Culturii, consultată de APIX.ro.

Ministerul Culturii are la dispoziţie 6 ani pentru construirea sediului ONRI: la acest moment sunt alocate doar 15 milioane euro (fonduri dintr-un credit contractat de autoritatea centrală). În schimb, în bugetul autorității centrale pe anul în curs apare informația intenției de alocare a încă 65 de milioane euro, așa cum APIX.ro a scris la finalul anului trecut.

Care este calendarul de implementare asumat de Ministerul Culturii:

  • anul 2024: alocarea, din fonduri guvernamentale, a încă 65 de milioane euro pentru proiect. Emiterea hotărârii de guvern pentru transferul terenului din Copou de la CJ la și preluarea juridică a suprafeței. Inițierea licitației pentru contractarea serviciilor de proiectare și „elaborarea în mare parte” a documentației tehnice
  • perspectiva 2025 – 2027: finalizarea proiectării, lansarea licitației de lucrări, derularea contractului de lucrări și finalizarea investiției

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Proiecte publice

To Top