Connect with us

Noul PUG: Blocuri înalte la doi pași de Grădina Botanică

Zona de extindere a Colinei Însorite spre Viticultori

Utile

Noul PUG: Blocuri înalte la doi pași de Grădina Botanică

Cartierul „Colina Însorită” este una dintre zonele Iașului cu un ritm alert de dezvoltare. Anterior, fluxul APIX a mai scris despre această zonă din diferite perspective, astăzi vă propunem să vedem care sunt condițiile de construire în extinderea platoului spre Viticultori. În analiza noastră ne bazăm pe prevederile noului Plan Urbanistic General, document aflat în faza de avizare la nivel local și central.

Platoul „Colina Însorită”:

Principalul investitor din zonă este firma băcăuană Fiald Imobiliare (cartierul „Colina Însorită”, Ansamblul rezidențial „Bacovia”). Ulterior, având în vedere cererea mare de apartamente, și alți dezvoltatori au achiziționat suprafațe și au ridicat blocuri, unele la limita legii. Dar, astfel de lucruri le vom analiza cu altă ocazie.

Exemplu de bloc (acum finalizat) care nu respectă regimul de înălțime a zonei (investiția aparține basarabeanului Aurel Rascenko, locuitorii din zonă au cerut anularea autorizației)

Zona de vizavi de cartierul de vile „Amfiteatru”, amenajat în urmă cu mai mulți ani de omul de afaceri Sorin Ionescu („Instalații Grup”) își va atinge potențialul de dezvoltare undeva anul viitor. Însă, pe platou mai sunt amplasamente care se pretează la construirea de blocuri între ansamblurile Bacovia și Colina Însorită.

Acest teren este și acum liber (poza este din perioada în care primele blocuri din „Colina Însorită” erau în construcție):

În viitor, zona rezidențială se va extinde spre Viticultori, între str. Iancu Flondor și un drum privat fiind deja prevăzut un cartier cu 24 de vile. În noul PUG, înălțimea maximă admisibilă este stabilită la trei niveluri supraterane – fără a se calcula demisolul, respectiv maximum 15 metri.

Citește și:
Colina Însorită se extinde cu încă un bloc
Colina Însorită: vor fi construite încă 126 de apartamente
Platoul Colina Însorită: dezolvoltare în ritm alert
Noi locuințe pe una dintre cele mai râvnite coline din Iași
Foto: Tu știi în ce cartier stai? Colina Însorită este, de fapt, în Copou

Zona este destinată locuințelor individuale și colective mici cu regim de construire izolat sau cuplat. Procentul de ocupare a terenului ajunge la 45%, în timp ce coeficientul de utilizare a terenului este egal cu 1,8. Cu un astfel de CUT, la o suprafață a parcelei de 1.000 mp, un dezvoltator poate ridica o clădire care să aibă o suprafață desfășurată construită de 1.800 mp. Pentru această zonă, predominant, sunt stabiliți acești indicatori urbanistici, dar, pe unele părți izolate, regimul de înălțime este diferit (cinci niveluri supraterane, 20 metri înălțime, cu un regim minim acceptat demisol, parter și două etaje).

În schimb, în măsură ce înaintăm spre Copou (Viticultori), zona se transformă în una cu locuințe colective cu regim de înălțime înalt, fără a fi limitată înălțimea maximă și cu regim minim acceptat cu demisol, parter și patru etaje. Zona beneficiază de un spațiu verde generos, fiind în proximitatea Grădinii Botanice.

În toată această zonă vor fi, în special, blocuri înalte:

Vedere din satelit (iunie 2017) a zonei de legătură între Păcurari și Copou (Colina Însorită – Viticultori). Estimările arată că în zonă va fi un boom imobiliar asemănător cu cel din Valea Lupului sau Lunca Cetățuii):

Platforma APIX va lansa, până la sfârșitul acestui an, un site dedicat prezentării interactive a noului Plan Urbanistic General. Toți cei interesați vor putea afla, astfel, unde, ce și cum pot construi în fiecare zonă din oraș.

Citește AICI despre oferta de publicitate a fluxului APIX.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Utile

To Top