Proiecte publice
O nouă amânare în stabilirea proiectantului la SRU: licitația datează din decembrie 2019
Ministerul Sănătății (MS) a amânat din nou stabilirea câștigătorului la licitația pentru proiectarea lucrărilor la Spitalul Regional de Urgență (SRU) Iași, în condițiile în care procedura a fost lansată în decembrie 2019. Valoarea contractului se ridică la aproape 64 milioane lei, fără TVA.
Astăzi era termenul pentru evaluarea tehnică și financiară a ofertelor, dar MS a anunțat, pe platforma de achiziții publice, că noul termen este 31 octombrie. Toate aceste întârzieri ar putea afecta buna implementare a proiectului, în condițiile în care finanțarea obiectivului este asigurată cu fonduri europene și dintr-un credit contractat de guvern.
Cu toate acestea, SRU Iași continuă să fie cel mai avansat proiect de acest tip: la Craiova, vor fi selectate candidaturile până pe 31 octombrie (fază premergătoare depunerii ofertelor efective), iar, la Cluj, alegerea proiectantului are ca termen sfârșitul acestui an.
Licitația de la Iași a fost lansată în decembrie 2019. În primă fază, au fost depuse candidaturi, termenul fiind februarie 2020. Timp de un an, MS a refuzat publicarea numelor companiilor. Abia în ianuarie 2021, MS a anunțat că 50 de firme, grupate în opt asocieri, participă la procedură. Ulterior, licitația a intrat din nou într-un con de umbră: dintre asocieri au fost alese maximum 5 care au fost invitate să depună oferte până în martie 2021.
Într-o totală lipsă de transparență, MS refuză în continuare să spună cine sunt asocierile care au ajuns în „finală”. De pe 29 martie 2021 și până astăzi, ofertele depuse sunt în evaluare tehnică și financiară, termenul fiind prelungit de mai multe ori.
În ianuarie 2021, MS estima că lucrările de construcție a SRU vor începe la finalul anului 2022, în condițiile în care contractul de proiectare, ce face obiectul licitației de mai sus, are un termen de realizare de 12 luni. Dacă proiectantul este stabilit în luna noiembrie 2021, atunci proiectul trebuie finalizat în noiembrie 2022. Dar, abia după acest moment poate fi lansată licitația de execuție, iar dacă licitația de proiectare durează doi ani, cea de lucrări cât va dura? Astfel, devine destul de improbabil ca termenele oficiale pentru implementarea SRU să fie respectate.
Pentru construcția spitalului au fost estimate 321 milioane euro (287 milioane euro – lucrări, iar restul reprezintă cheltuieli neprevăzute). Ceilalți bani sunt pentru pregătirea proiectului din punct de vedere tehnic şi al detaliilor arhitecturale/de execuţie (40,9 milioane euro), racordarea la reţele de utilităţi şi construirea infrastructurii rutiere (30 milioane euro, o treime din sumă fiind doar pentru supralărgirea DN24 pe o porţiune de 6 km), costuri de implementare (circa 18 milioane euro – supervizare lucrări, plan de tranziţie etc.) şi TVA (70 milioane euro). În total, 480 milioane euro, cea mai mare investiție publică la Iași de după Revoluție. La această sumă se adaugă alte 52 milioane euro, banii necesari pentru reconversia și refuncționalizarea clădirilor de la Spitalul „Sf. Spiridon”.
„SRU Iași este un complex de construcții pe 7 niveluri, inclusiv subsolul, parterul și cinci etaje superioare. Va avea o parcare subterană independentă, cu două etaje, care adaugă un subsol suplimentar la întreaga construcție. Suprafața totală construită a spitalului va fi de aproximativ 148.885 mp, iar amprenta clădirii este de 27.340 mp. Suprafața totală utilă a clădirii este de 70.108 mp (nu sunt incluse spații tehnice, zone de circulație majoră și suprafața pentru extinderea ulterioară în subsol)”, se arată în documentația de atribuire a licitației de proiectare.