Connect with us

O nouă încercare de a reactiva Centrul Expozițional: s-a stabilit nivelul investiției

Proiecte publice

O nouă încercare de a reactiva Centrul Expozițional: s-a stabilit nivelul investiției

Consiliul Județean (CJ) Iași are în plan refuncționalizarea Centrului Expozițional Moldova (CEM) de mai mulți ani, dar un proiect concret nu a fost implementat. Inițial, ideea CJ era ca CEM să devină un hub IT, dar ultimele informații arată că imobilul ar urma să găzduiască „evenimente sociale și cultural-artistice”.

Potrivit unui deviz de lucrări, realizat la comanda administrației județene, valoarea estimată pentru reabilitarea CEM se ridică la 76,6 milioane lei, din care lucrările de construcții și montaj sunt de 50,8 milioane lei. Clădirea a intrat la expertizare și reproiectare încă din anul 2020, dar, timp de 4 ani, abia s-a reușit să fie întocmit un deviz.

„Clădirea prezintă la interior spații ample de expunere ce nu pot fi valorificate corespunzător din cauza dimensiunilor prea mari și a imposibilității găsirii unui scenariu de utilizare integrală. Interiorul are un aspect industrial și nu dispune de lumina naturală necesară și nu are o relație cu exteriorul din cauza raportului plin-gol în favoarea plinului al pereților de închidere (exteriori)”, se arată într-un raport întocmit de specialiștii CJ, document-suport pentru proiectul de hotărâre privind aprobarea devizului ce va fi supus dezbaterii plenului pe 29 mai.

CEM are o suprafață construită de 5.700 mp și una desfășurat de peste 11.000 mp. Regimul de înălțime este cu demisol, parter și un etaj, în condițiile în care centrul este format din trei corpuri de clădire.

„Prin acest proiect se dorește reabilitarea, refuncționalizarea și reabilitarea energetică, cu modificări la spațiile interioare și exterioare pentru asigurarea unui cadru optim de desfășurare a evenimentelor sociale și cultural-artistice în cadrul Centrului Expozițional Moldova”, se mai precizează în referatul de specialitate.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Proiecte publice

To Top