Local
O nouă școală va fi construită în Valea Adâncă: a fost lansată licitația de lucrări
Primăria Miroslava a lansat licitația pentru construirea unei școli în Valea Adâncă, iar valoarea contractului de lucrări se ridică la 26,2 milioane lei (fără TVA), conform anunțului publicat în sistemul național de achiziții publice.
În prezent, în școlile din Miroslava învață 512 elevi în ciclul primar și 342 la nivel gimnazial, în ușoară creștere față de anii precedenți. În schimb, în continuare foarte multe familii care locuiesc în satele comunei preferă să-și înscris copii la școli din municipiul Iași, o situație bine-cunoscută de autorități.
- Citește și Misavan va inaugura în 2024 noua fabrică din Miroslava, după o investiție de 10 milioane euro
Noua școală din Valea Adâncă va fi o clădire cu 2 etaje, iar pe fiecare nivel vor câte 7 săli de clasă, fiecare cu o capacitate de 30 de elevi. „Astfel noua clădire va suplini cererea de servicii educaționale cu 630 elevi/schimb”, se arată în studiul de fezabilitate consultat de APIX.ro.
Conform datelor Primăriei Miroslava, decalajul dintre elevii înscriși la cursurile din învățământul preuniversitar și numărul copiilor cu vârste de 0 – 14 ani în anul 2021 este de aproximativ 3.500 elevi, populația copiilor fiind în creștere accelerată decalajul va continua să crească. „Prin suplimentarea capacității școlare cu noile locuri create de investiție în două schimburi, decalajul va fi diminuat cu 1.260 locuri (noile locuri create)”, arată autoritatea locală.
Construirea unității de învățământ va fi asigurată cu fonduri PNRR, iar Primăria Miroslava spune că va fi implementat conceptul „școlii verzi”.
- Citește și Primăria Miroslava scoate la licitație 2,2 hectare [1 euro/mp] pentru o investiție privată
„Conceptul de școală verde desemnează profilul unei școli care creează un mediu sănătos și care favorizează învățarea, în timp ce economisește resurse, generează energie electrică proprie și folosește tehnologii ce reduc emisiile de gaze cu efect de seră (pompe de căldură, autobuze electrice încărcate cu energie electrică produsă din panouri solare fotovoltaice etc.)”, se arată în caietul de sarcini.