Spații verzi
Pădurea Bahluiului: vor fi plantați copaci (sălcii, mesteceni, arțari, mălini) în lungul râului
Autoritățile locale vor demara o acțiune de plantare pe malurile Bahluiului, pe sectorul cuprins între Podul de Piatră și Podul Sf. Ioan, cu copaci și arbuști, un protocol în acest sens urmând a fi încheiat între Primăria Iași și Administrația Bazinală de Apă Prut – Bârlad.
Potrivit informațiilor puse la dispoziția de Primăria Iași, copacii care vor fi plantați sunt sălcii, mălini, arțari și mesteceni. Campania de plantare va putea fi demarată după ce protocolul va fi aprobat de Consiliul Local.
„Dacă protocolul va fi aprobat de Consiliul Local al Municipiului Iași, Administrația Bazinală de Apă Prut Bârlad va pune la dispoziția Primăriei albia râului, rămânând administratorul acestuia, iar municipalitatea, prin Servicii Publice SA și cu sprijinul specialiștilor de la Universitatea de Științele Vieții, va face plantări și alte lucrări de amenajare necesare”, se arată într-un comunicat al Primăriei.
În prealabil, în luna februarie a acestui an, municipalitatea a transmis Administrației Naționale Apele Române și Administrației Bazinale de Apă Prut Bârlad o propunere privind realizarea unei campanii de plantări pe albia râului Bahlui, propunere la care instituțiile de mediu au răspuns pozitiv în luna martie.
În paralel, prin Hotărârea Consiliului Local nr. 261 din 30 iulie 2020, Primăria Municipiului Iași și Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași au încheiat un acord de colaborare în virtutea căruia universitatea, prin Institutul de Cercetări pentru Agricultură și Mediu Iaşi (ICAM), oferă municipalității expertiză pentru starea de sănătate a plantelor din zonele verzi, monitorizarea calității mediului urban, prin analize de sol, plantă, aer și apă, consultații și intervenții clinice în domeniul sanitar veterinar și elaborarea de planuri de arhitectură peisageră.
În 2019, Asociația Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei (MDM) a propus Primăriei plantarea de arbori pawlonia de-a lungul râului Bahlui. La acea vreme, propunerea nu a avut ecou la instituție, dar, ulterior, tot mai multe voci din societatea civilă au solicitat public să se facă plantări.
- Râul Bahlui traversează Iașul pe o lungime de 11 kilometri. De-o parte și de alta are maluri taluzate, acum pline cu iarbă uscată. Fiecare mal are undeva între 8-10 metri lungime. Dacă facem o socoteală scurtă, avem o suprafață totală a malurilor, pe toată întinderea urbană, de aproximativ 20 de hectare! Toată această zonă poate fi plantată cu copaci – de preferat pawlonia, care are un ritm de creștere fabulos, de trei metri pe an, și o frunză foarte mare, perfectă pentru a absorbi poluarea. Se obține, astfel, în mijlocul orașului Iași, o pădure de 20 de hectare! O adevărată coloană vertebrală verde a Iașului. Îi mai dai orașului încă un plămân. în zona cea mai poluată – de obicei, noxele se adună în zonele joase, acum de-a lungul albiei râului. E nevoie de aproximativ 20,000-30,000 de copaci – prețul lor este undeva în jurul a 10 lei. Un total de 60,000 de euro prețul copacilor, la care se adaugă costurile de sădire, irigare, îngrijire etc – un cost final undeva la 100,000 de euro – spunea, în 2019, Dan Radu, unul dintre fondatorii MDM.
„Este o inițiativă mai veche a noastră, solicitată și de mulți cetățeni ai Municipiului Iași, care ar avea darul de a pune mai bine în valoare potențialul turistic și estetic al albiilor râurilor, în special Bahlui, dar și, mai ales, de a spori suprafața spațiilor verzi, de a reduce poluarea și de a crește calitatea aerului. Mulțumesc Administrației Naționale Apele Române și Administrației Bazinale de Apă Prut Bârlad pentru deschiderea de a colabora și mulțumesc, de asemenea, specialiștilor de la Universitatea de Științele Vieții pentru întregul sprijin. Iată că, atunci când instituții diferite și specialiști de formații diverse colaborează, întreaga comunitatea poate avea de câștigat!”, a declarat primarul Mihai Chirica, citat în comunicatul Primăriei.
Potrivit viceprimarului Daniel Juravle, zonele unde vor fi efectuate plantări sunt:
- Podul Sf. Ioan – Metalurgie
- Metalurgie – Tudor Vladimirescu
- Tudor Vladimirescu – Podu Roș
- Podu Roș – Podul de Piatră
„Alături de Universitatea de Ştiinţele Vieții Iaşi și Apele Române Prut-Bârlad, vom planta o serie de arbori pe marginile râului Bahlui. Acest parteneriat va oferi Iașului un aspect nou pentru zone frecventate de ieșeni și de care aceștia se vor putea bucura în continuare. Un proiect care va prinde viața începând cu toamna acestui an și care reprezintă începutul transformării unei zone cu potențial turistic și chiar economic”, a spus, la rândul lui, viceprimarul Juravle.