Connect with us

VIDEO Cum va arăta parcul Teatrului Național: a fost emisă autorizația de construire

Spații verzi

VIDEO Cum va arăta parcul Teatrului Național: a fost emisă autorizația de construire

Lucrările la esplanada și parcul Teatrului Național vor începe în prima decadă a lunii iunie, în condițiile în care Primăria Iași a emis autorizația de construire, iar constructorul a fost desemnat încă de anul trecut. În spațiul public au circulat mai multe variante de modernizare, iar cea mai recentă, făcută public de Primărie marți, 17 mai, a fost aprobată de toate instituțiile avizatoare. Mai jos, puteți vedea un video cu modul în care ar urma să arate esplanada.

Potrivit primarului Mihai Chirica, lucrările vor începe în primele zile din luna iunie, iar valoarea totală a proiectului este de circa 18 milioane lei (inclusiv TVA). Proiectul va fi implementat de Conest, în contextul în care firma și-a adjudecat contractul după ce a atacat în instanță soluția inițială a municipalității, instituție care a atribuit lucrarea către alt constructor (Grup Construcții Est).

Lucrările ar urma să fie finalizate cel târziu în iunie 2023 și nu implică amenajarea unei parcări subterane, așa cum era prevăzut în proiectul inițial. În același timp, va fi păstrată vegetația înaltă spre str. I.C. Brătianu și, respectiv, spre sediul Primăriei și hotelul Mitropoliei.

Scurt istoric al proiectului. Studiul de fezabilitate aferent proiectului a fost finalizat în 2009. Inițial, Primăria intenționa să acceseze fonduri europene. În 2014, proiectul a suferit modificări: PMI a renunțat la ideea unei parcări subterane. După realizarea unui nou proiect tehnic, licitația de execuție a fost lansată în noiembrie 2020. Inițial, câștigătoare a fost desemnată firma Grup Construcții Est, dar Conest a atacat în instanță decizia. În cele din urmă, în august 2021, PMI a semnat contractul de execuție cu Conest: valoarea lucrărilor se ridică la 15,4 milioane lei, fără TVA. După acest moment, au fost mai multe discuții în cadrul Comisiei zonale a monumentelor istorice asupra soluției arhitecturale, iar, în primăvara acestui an, s-a ajuns la un acord între părți.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Spații verzi

To Top