Connect with us

Demers civic: Sute de oameni solicită înființarea Parcului Horpaz – Ezăreni

Mișcări civice

Demers civic: Sute de oameni solicită înființarea Parcului Horpaz – Ezăreni

Sute de persoane au semnat o petiție online prin intermediul căreia solicită Primăriei Miroslava să declare parc zona imașului aferent satului Horpaz și luciul de apă de la Ezăreni. În total, este vorba despre 20 ha, potrivit petiției.

Semnatarii solicită Consiliului Local (CL) să emită o hotărâre pentru înființarea unui parc în zona amintită, ceea ce ar reprezenta „cel mai important pas ca această zonă să rămână verde”. Ulterior, arată aceștia, Primăria va putea finanța studiile necesare astfel încât să poată fi obținută finanțarea pentru lucrările propriu-zisă.

Sursă foto: Facebook/Horpaz – Asociația Civică

„Nevoia de zone verzi este una tot mai acută în ultima perioadă. Se construiește masiv și haotic . Spațiile verzi publice lipsesc în noile aglomerări periurbane. Normele Uniunii Europene prevăd un minim de 26 de metri pătrați pe cap de locuitor de spații verzi publice. Organizația Mondială a Sănătății recomandă 50 de metri pătrați! Lipsesc elemente de infrastructură de minim confort pentru secolul 21, elemente ce ar permite mișcarea fizică și ne referim aici la trotuare pietonale și piste pentru biciclete. În satul Horpaz, la o populație tânără și în creștere avem un singur loc de joacă pentru copii! Mai mult de atât, localitatea este lipsită de amenajări de spații verzi și de spații de socializare pentru membrii comunității. Un astfel de loc ar putea fi imașul satului și întreaga zonă aflată între sat și lacul Ezăreni transformată în parc”, se arată în petiție.

Potrivit documentului, lacul Ezăreni și malul său dinspre Horpaz, este un loc in care traiesc multe specii de păsări de apă, iar apropierea de o altă zonă umedă (Situl Natura 2000 Ciurbești-Bârca) „îi conferă acest avantaj pentru înaripatele care fac naveta aici ori chiar cuibăresc la noi”.

În petiție sunt propuse și tipul de intervenții care ar trebui să fie în zonă:

  • interzicerea accesului auto și a căruțelor. În primă fază prim indicatoare rutiere, dar puteți avea în vedere și bariere
  • drenarea și direcționarea izvoarelor
  • alei pietruite (prundiș), late de 1,2-1,5 metri, pe întreaga lungime a lacului
  • întreținerea imașului prin îndepărtarea arbuștilor crescuți agresiv și cosirea periodică. Întreținerea zonei plantate cu arbori
  • menținerea curățeniei. Două-trei puncte cu coșuri de gunoi pe fracții, supravegheate video
  • supraveghere video a punctelor critice, în primul rând a intrărilor în perimetru
  • bănci din lemn
  • iluminat parțial cu lămpi alimentate solar

„Grupul nostru civic a organizat două campanii de curățenie a malului dinspre Horpaz, campanii ce s-au bucurat de o participare entuziastă a comunității și implicarea voluntară a unor grupuri și persoane din afara satului.
Acest spațiu are nevoie de amenajare și întreținere. În acest scop solicităm Consiliului Local supunerea in dezbatere publica a proiectului Parcului Horpaz-Ezăreni și ulterior ne dorim să fie votată o Hotărâre de Consiliu Local pentru înființarea Parcului și finanțare pentru implementarea proiectului”, se mai arată în petiție.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Mișcări civice

To Top