Energie verde
Parc fotovoltaic lângă Conacul Medeleni: investiția se ridică la câteva milioane de euro
O firmă din Bacău va investi circa 3 milioane euro pentru amenajarea unui parc fotovoltaic în apropierea Conacului Medeleni din Golăiești. Sol Vivus SRL a întocmit deja documentația pentru aprobarea proiectului, iar construirea parcului ar putea să înceapă în cursul anului 2025.
Parcul solar va fi format din circa 6.400 de panouri fotovoltaice monocristaline, cu o putere instalată totală de aproape 4.000 kWp. „După finalizarea lucrărilor de construire, parcul fotovoltaic va fi racordat în rețeaua de 20 kV de distribuție, din zona localității Golăiești, iar energia obținută va fi livrată în Sistemul Energetic Național”, se precizează în documentația analizată de APIX.ro.
Parcul fotovoltaic se va desfășura pe un teren cu o suprafață de 39.000 mp, iar panourile vor ocupa efectiv aproape 20.000 mp, pe restul teritoriului urmând a fi amenajate spații verzi. „Cantitatea de energie electrică produsă anual este estimată în funcție de capacitatea instalată și de condițiile locale de radiație solară. De exemplu, o centrală de 10 MW poate produce aproximativ 15.000 MWh pe an”, se mai precizează în documentație.
Termenul pentru amenajarea parcului este de 12 luni de la momentul obținerii autorizației de construire. În ultimii ani, județul Iași a devenit unul dintre polii de dezvoltare națională în proiecte de energie verde. Printre alte investiții de parcuri solari se numără cele din Hălăucești, Ion Neculce, Vlădeni, Voinești sau Deleni.
- Citește și Unul dintre cele mai mari parcuri solare din țară, proiectat pe 90 ha, va fi construit în jud. Iași
Un exempl de proiect deja funcțional este parcul eolian de la Ruginoasa care livrează energie în sistemul național de la începutul anului, o investiție a unui grup condus de miliardarul ucrainean Rinat Ahmetov. Alți investitori majori din străinătate și care își fac simțită prezența la Iași sunt Shikun Binui (cel mai mare constructor din Israel), elvețienii de la Renera, grupul german VSB (care gestionează parcuri cu 655 de turbine eoliene și 58 de parcuri solare), francezii de la Solveo sau americanii de la Tejas.