Connect with us

Plan: depoul CTP de la Gară și garajul din Tudor, relocate la Fortus

fortus iasi
Relocarea ar putea fi finanțată cu fonduri UE

Proiecte publice

Plan: depoul CTP de la Gară și garajul din Tudor, relocate la Fortus

Operatorul de transport local vrea să-și mute activitatea de depou și garaj în același loc: fosta platforma industrială Fortus. Este vorba despre activitățile ce se desfășoară pe str. Silvestru (în apropiere de Gară) și pe Splai Bahlui (garajul din Tudor Vladimirescu). Planul nu cuprinde și depoul din cartier Dacia. Dacă ar duce la bun sfârșit un astfel de demers, Primăria ar elibera două suprafețe de teren în zone importante din punct de vedere urbanistic. Terenurile au, în total, peste 70.000 mp, iar unul dintre ele ar putea fi utilizat pentru realizarea unui autogări moderne – un proiect vechi al Primăriei dar care a eșuat în atragerea de fonduri UE sau a altui tip de finanțare.

Apix.ro a scris, în premieră, încă din 2017 despre relocarea depoului de la Gară: Locuințe în locul depoului?

Deocamdată, CTP a început timid proiectul de transfer al activității: a lansat o procedură de consultare a pieței pentru a identifica un cost estimativ în ceea ce privește valoarea studiului de fezabilitate. Ulterior ar urma să fie lansată și licitația pentru întocmirea documentațiilor tehnice. Eventuala relocare a activităților ar putea beneficia de finanțare europeană nerambursabilă în exercițiul bugetar 2021 – 2027.

La Fortus, Primăria deține 8 active și terenuri aferente de aproape 240.000 mp.

Proiectantul va stabili care dintre cele 8 amplasamente va fi amenajat depou tramvai și care va fi amenajat garaj autobuze”, se arată în tema de proiectare.

CTP estimează un parc de tramvaie de aproximativ 100 unități cu o lungime maximă de 30 metri și un parc de 200 de autobuze (44 dintre acestea fiind electrice).

„Amenajarea depoului de tramvai cât și a garajului de autobuze trebuie să fie parte componentă a unui proiect de regenerare urbană integrat care să pună în coerență dezvoltarea viitoare a zonei ca spațiu de garare și de mentenanță a tramvaielor pentru trenuri cu lungimi de 30 metri și a autobuzelor cu lungimi de 12 m și 18 m. Arealul adiacent trebuie să devină un doar un spațiu de circulație, ci și un spațiu urban reprezentativ, estetic și agreabil. Din punct de vedere al necesităților, CTP dorește în primul rând reabilitarea construcțiilor existente și amenajarea unor depouri de tramvai și garaj de autobuze performante, eventual demolarea construcțiilor existente inutile”, se arată în tema de proiectare.

Proprietatea Primăriei în zona Fortus:

Amplasamentul de la Fortus are avantajul existenței rețelelor de utilități, dar costurile de amenajare doar pentru depou vor fi oricum semnificative: trebuie realizată infrastructura și suprastructura liniei de tramvai, respectiv a căii de rulare, a aparatelor de cale și a rețelei fir-contact, liniei electrice subterane, substație de redresare, precum și racordarea acestora la rețeaua existentă din rond CUG II – Tehnopolis.

Totodată, rețelele de utilități trebuie amenajate/redimensionate ținând cont de noua destinație a amplasamentului. Pe lângă lucrările necesare pentru amenajarea clădirilor și a terenurilor, CTP vrea să monteze panouri fotovoltaice pentru electricitate și panouri solare pentru apă caldă (pe acoperișul construcțiilor).

Termenul pentru consultarea pieței este începutul lunii septembrie.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Proiecte publice

Hover Image with Link

Trafic

Tu știi în ce cartier stai?

Facebook

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top