Connect with us

Miroslava: asociere-surpriză pentru finalizarea parcurilor industriale

Vezi în articol lista investițiilor

Proiecte publice

Miroslava: asociere-surpriză pentru finalizarea parcurilor industriale

Consiliul Județean (CJ) se va asocia cu Miroslava în societatea care administrează parc industrial de pe raza comunei amintite și va prelua de la Holboca un teren pentru realizarea altui parc. Între timp, parcul cu aceeași tematică de la Lețcani pare lăsat de izbeliște, deși anul trecut era anunțat cu surle și trâmbițe un investitor din Turcia.

Asocierea dintre cele două unități administrativ-teritoriale este oarecum surprinzătoare: primarul Dan Niță de la Miroslava este lider PNL, iar șeful CJ Iași (Maricel Popa) este președinte PSD Iași. De obicei, la Iași, liderii administrativi trec greu peste orgoliul politic.

Citește și La Iași, un parc industrial se construiește în 10 ani

„Parcul Industrial a devenit un exemplu de succes în zona Moldovei. Dezvoltat pe o suprafață totală de aproximativ 71,2 hectare în zona fabricii Delphi din Brătuleni – Miroslava (parc I, n.r.) și în spatele fabricii Antibiotice (parc II, n.r.), parcul industrial a reușit în mai puțin de trei ani să atragă peste 60 de investitori care vor dezvolta la Miroslava cel mai mare hub industrial din județul Iași”, se arată într-un proiect de hotărâre ce va fi dezbătut în ședința CJ din 21 august, ocazie cu care se va da undă verde asocierii Miroslava – CJ.

Parc industrial I Miroslava:

Parc industrial II Miroslava:

Autoritatea locală a decis asocierea cu administrația județeană prin majorarea capitalului societății Miroslava Industrial Parc SRL „în vederea finalizării în regim de urgență a investițiilor necesare în cele două parcuri industriale”.

Citește și În țară: 86 parcuri industriale. În Iași: 2, ambele nefuncționale

Primul parc, cel de lângă Delphi, a devenit industrial încă din 2015, iar în cazul celui de-al doilea, din spatele Antibiotice, ordinul a fost emis în 2019.

Lista investițiilor necesare la parcuri:

  • Parcul I: gospodărire apă pentru stingere incendii, extindere sistem de canalizare, asfaltare a 125 metri de drum, asfaltare a 3.500 metri de drum (drumuri interioare), extindere rețea de alimentare cu energie electrică
  • Parcul II: deviere rețea electrică, alimentare cu energie electrică, înființare sistem de alimentare cu energie electrică, extindere sistem de canalizare și apă, realizarea a 2.250 metri de drum în incinta parcului

La acest moment nu este clar cu ce sumă va participa CJ, majorarea de capital și părțile sociale urmând a fi stabilite în urma unei negocieri, ale cărei rezultate vor face, ulterior, obiectul unei noi hotărâri a plenului CJ.

Citește și EXCLUSIV APIX.RO – Miroslava: fabrică Mennekes pentru industria automotive

În ședința CJ din 21 august va fi mai fi discutat un proiect cu referire la amenajarea unui parc industrial: preluarea a 300.000 mp de la comuna Holboca pentru realizarea unui astfel de obiectiv. Terenul se află la drumul județen DJ 248D și are deschidere la magistrala de cale ferată București – Iași – Ungheni.

Totuși, CJ nu este la prima tentativă de a realiza un parc industrial: acum câțiva ani a preluat de la Lețcani o suprafață de teren de aproape 20 ha. În august 2018, a fost anunțat, chiar de la București prin intermediul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, „un investitor strategic”: Dogu Pres, firmă turcească, furnizor al Delphi, ce a vorbit despre o investiție de 10 milioane euro, dar, de atunci, s-a așternut liniștea peste acest proiect. În schimb, singura activitate a „parcului industrial Lețcani” a fost conflictul politic între șeful CJ Maricel Popa (PSD) și directorul societății care administrează parcul, Laurențiu Rădulescu (PNL).

Terenul preluat de CJ este foarte bine amplasat, respectiv la drumul european, înainte de intrarea în comuna Lețcani:

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Proiecte publice

To Top