Connect with us

Prima investiție majoră la parcul industrial Lețcani: 10 milioane euro

Este vorba despre firma turcească Dogu Pres

Investiții private

Prima investiție majoră la parcul industrial Lețcani: 10 milioane euro

O companie din Turcia anunţă o investiţie de 10 milioane de euro într-o fabrică de componente auto. Prin­tre clienţii Dogu Pres se numără şi Delphi, prezenţa companiei ameri­cane în Miroslava fiind în mod clar un avantaj pentru alegerea făcută de turci.

Potrivit „Ziarului de Iași”, fabrica va fi construită în parcul industrial de la Leţcani („Iaşi Industrial Park“) care apar­ţine Consiliului Judeţean (CJ). Turcii vor să construiască o unitate ce va produce subcomponente ce se integrează în injectoare diesel şi de benzină.

Amplasamentul parcului industrial:

Proiectul prevede realizarea unei hale de producţie de 10.000 mp, pe o suprafaţă totală de 5 hectare, ceea ce va permite o extindere ulterioară a investiţiei. Pentru etapa a doua, compania doreşte să investească în producţia de pompe auto de diverse tipuri.

Parcul industrial de la Leţcani dispune de o suprafaţă totală de 18,6 ha. Recent, plenul CJ a aprobat ca preţul de pornire la licitaţie pentru terenurile concesionate să fie de 1 euro/mp/an.

Comunicatul oficial prin care a fost anunțată investiția de Ministerul pentru Mediul de Afaceri:

Compania turcească Doğu Pres, cu activitate în domeniul proiectării și producerii de componente auto, va realiza la Iași o investiție de 10 milioane de euro, într-un proiect de tip greenfield.

Noua unitate va produce subcomponente ce se integrează în injectoare diesel și de benzină. Proiectul prevede realizarea unei hale de producție de 10.000 mp, pe o suprafață totală de 5 hectare, ceea ce va permite o extindere ulterioară a investiției. Pentru etapa a doua, compania dorește să investească în producția de pompe auto de diverse tipuri.

România a fost selectată ca destinație finală pentru realizarea investiției în urma unui studiu realizat de compania turcească pe parcursul a 12 luni în mai multe țări din regiune.

Declarații Ștefan Radu Oprea, ministru pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat:

“Investiția din regiunea de Nord-Est va aduce 250 de noi locuri de muncă și dezvoltarea pe orizontală a economiei locale. Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat demonstrează, cu fiecare proiect atras, că este un partener de încredere, însoțind investitorii pe întreaga perioadă de derulare a proiectului, de la primul contact până la transformarea intenției într-o poveste de succes.”

Declarații Vasile Asandei, Director ADR-NE:

“Prin sosirea companiei Doğu Pres în Iași cu un proiect de investiție important în domeniul componentelor auto, practic se demonstrează încă o dată atractivitatea Regiunii de Nord Est a țării și pentru proiectele de producție, având în vedere că majoritatea investițiilor străine recente în Iași s-au concentrat pe domeniul IT. Observăm că această zonă a țării a devenit tot mai interesantă, având în vedere dificultatea de a găsi forță de muncă în partea de Vest a țării. De asemenea, aș dori să amintesc și câțiva factori care contribuie la creșterea atractivității Regiunii de Nord-Est: grad ridicat al populației active, costuri foarte competitive, disponibilitatea facilităților de tip greenfield sau brownfield, varietate lingvistică, iar lista continuă. Printr-un parteneriat strâns cu Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, ne dorim ca aceste rezultate să fie din ce în ce mai numeroase în întreaga Regiune de Nord Est.”

Declarații ale Consiliului de Administrație al Doğu Pres:

“Doğu Pres a ales România din mai multe motive, în primul rând pentru că ne dorim să fim amplasați în Uniunea Europeană, cât mai aproape de clienții noștri. Avantajele oferite prin măsurile de ajutor de stat ce sprijină investițiile, susținerea din partea InvestRomania, a ADR Nord Est și a autorităților locale, precum și posibilitatea de a găsi forța de muncă calificată au determinat luarea deciziei în favoarea României și selectarea Iașiului.”

Informații de background

Compania Doğu Pres a fost înființată în Bursa/Turcia în anul 1989 și este un important producător de componente pentru injectoare auto, cu un număr de aproximativ 600 de angajați.

Printre clienții companiei se numără: Bosch, Delphi, Denso, Compa Sibiu, Schaeffler.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Articole din categoria Investiții private

To Top