Proiecte publice
PLANȘE Spitalul de Boli Respiratorii: un ansamblu cu mai multe clădiri (max. 5 etaje)/A fost publicat planul urbanistic
Primăria Iași va organiza, pe 15 noiembrie, o dezbatere publică cu privire la Planul Urbanistic Zonal (PUZ) propus pentru construirea Spitalului de Boli Respiratorii în zona Bucium, un proiect derulat de Consiliul Județean (CJ) Iași.
Proiectul aduce în spațiul public primele detalii despre investiția CJ, în condițiile în care administrația județeană are un ritm alert de implementare: de exemplu, la sfârșitul lunii octombrie 2021 a fost semnat contractul de proiectare a lucrărilor. În schimb, proiectul nu figurează pe lista extinsă a celor 49 de spitale dintre care guvernul va alege 25 pentru a fi finanțate prin intermediul Planului Național de Relansare și Reziliență.
- Citește și Proiectantul Institutului Inimii din Miroslava va proiecta și Spitalul de Boli Respiratorii
Suprafața terenului ajunge la aproape 43.000 mp, iar aria construită propusă este de circa 11.000 mp cu o arie desfășurată de 42.900 mp. Aleile, trotuarele și platformele betonate ar urma să ocupe circa 6.000 mp, iar spațiile plantate și pădurea alți peste 26.300 mp. La acestea se adaugă luciul existent de apă de circa 3.400 mp.
Înălțimea maximă a corpurilor de clădire propuse a fost stabilită la 30 metri, iar regimul de înălțime ar urma să fie cu trei niveluri în subteran, demisol, parter și 5 etaje.
- Citește și Consiliul Județean vrea să construiască un nou spital în Bucium: un plan de 120 milioane euro
„Pe situl studiat se află patru construcții, dintre care două mai importante: fosta vilă Greierul, construită la începutul secolului XX, cu o arhitectură ecletică, specifică epocii, dar cu multe intervenții ulterioare, precum și un beci din zidărie de piatră, probabil edificat în aceeași perioadă”, se precizează în proiectul de PUZ.
În fosta vilă „Greierul” își desfășoară activitatea Secția IV Pneumologie – Dr. Clunet.
„Situl se învecinează pe două laturi cu terenuri ce au categoria de folosință pădure, ceea ce reprezintă un avantaj pentru un spital integrat de boli respiratorii, cadrul natural putând juca un rol important în tratarea bolilor respiratorii. Datorită poziției sale, zona are un potențial semnificativ pentru implementarea viitorul spital de boli respiratorii”, se arată în proiect.
Accesul rutier și pietonal se realizează din DN 24 (șos. Bucium), cu sens dublu și trei benzi de circulație în dreptul intrării principale în incintă. „Prin reconversia unei suprafețe de teren din proprietatea studiată, se va mări ampriza drumului pentru a acomoda suplimentar benzi de decelerare și accelerare pentru accesul spre sit și dinspre sit spre șos. Bucium”, este o îmbunătățire în circulație propusă în PUZ.