Connect with us

Consiliul Județean vrea construirea unui spital de boli respiratorii/Plan de 120 mil. euro

Actualul spital de pneumoftiziologie are o infrastructură depășită

Proiecte publice

Consiliul Județean vrea construirea unui spital de boli respiratorii/Plan de 120 mil. euro

Consiliul Județean (CJ) Iași a demarat un proiect pentru construirea unui nou spital la Iași, zona Bucium: Spitalul Clinic Integrat de Boli Respiratorii Iași. Estimările instituției sunt că valoarea unui astfel de proiect se ridică la 116,5 milioane euro, fără TVA, iar intenția CJ este a atrage fonduri prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Deocamdată, plenul CJ vrea să acceseze 9,1 milioane lei din PNRR pentru realizarea pașilor de început:

  • elaborarea Planului Urbanistic Zonal și a studiului de prefezabilitate
  • întocmirea studiului de fezabilitate
  • realizarea proiectului tehnic de execuție a lucrărilor

„Obiectivul general al proiectului de investiție propus îl reprezintă creșterea calității actului medical, într-o clădire cu design contemporan, dotată și echipată la standarde europene, cu o capacitate sporită de a deservi pacienții cu afecțiuni respiratorii. De asemenea, latura științifică și didactică va putea fi dezvoltată în spații conforme”, se arată într-un raport de specialitate al CJ Iași.

Noul spital este propus pe șos. Bucium 106, unde CJ are la dispoziție un teren de peste 42.000 mp. Potrivit notei conceptuale, spitalul va fi format din trei corpuri de clădire legate între ele prin coridoare în care să funcționeze atât secțiile actuale ale Spitalului de Pneumoftioziologie (actuala unitate are o infrastructură depășită) cât și structuri noi.

Terenul unde este propusă investiția

Din construcțiile existente vor fi păstrate două dintre patru corpuri care au o suprafață desfășurată de puțin peste 1.000 mp. Este vorba despre secția exterioară de pneumoftiziologie (cu trei niveluri supraterane, nefuncțională) și un beci. În schimb, noile corpuri ar urma să aibă o suprafață construită desfășurată de circa 26.000 mp.

Actualul spital de pneumoftiziologie are un număr de 340 de paturi și deservește întreaga regiune de nord-est. Noua unitate va avea în dotare în premieră unele secții care nu există acum în țară: pneumologie oncologică, un centru de diagnostic al bolilor rare respiratorii sau laborator de telemedicină.

Articole din categoria Proiecte publice

EXCLUSIV apix.ro:

Mobilitate urbană

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top