Connect with us

PMI vrea să înceapă forajele pentru pasajul subteran de la Palatul Culturii

Proiecte publice

PMI vrea să înceapă forajele pentru pasajul subteran de la Palatul Culturii

Proiectantul contractat de Primăria Iași pentru realizarea studiului de fezabilitate aferent construirii unui pasaj subteran în zona din fața Palatului Culturii vrea să înceapă forajele. În acest sens, firma a depus o cerere la Comisia de monumente istorice.

Cererea a fost înregistrată la începutul lunii martie, iar proiectantul este firma Professional Acquisitions Consulting Company SRL. Viitorul pasaj subteran care va fi studiat se întinde pe o lungime de aproximativ 200 de metri.

Executare două foraje de adâncime conform planșei anexate în vederea elaborării unui studiu de fezabilitate pentru realizarea unui pasaj subteran (rutier/tramvai) în vederea flidizării traficului între str. A. Panu și strada Plat și crearea unui aliniament continuu de promenadă dinspre bulevardul Ștefan cel mare și Sfânt către Piața Palatului Culturii”, este obiectul cererii depuse de proiectant.

Comisia de monumente istorice a amânat, deocamdată, luarea unei decizii în ceea ce privește executarea forajelor.

Amintim că, în toamna anului trecut, Primăria a atribuit către firma din Capitală două contracte, fiecare în valoare de 100.000 lei, pentru realizarea documentațiilor tehnice în cazul a două pasaje: unul în zona Palatului Culturii și celălalt în zona rondului Agronomie.

În ceea ce privește pasajul din zona Palatului Culturii, planul municipalității vizează crearea unui aliniament continuu de promenadă dinspre strada Lăpuşeanu, prin Piaţa Unirii, urmând bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, traversând strada Anastasie Panu şi având ca punct final Piaţa Palatului Culturii sau chiar Ansamblul Palas.

Pentru aceasta se propune anularea intersecţiei semaforizate, inclusiv trecerea pentru pietoni de pe strada Anastasie Panu, la nivelul bulevardului Ştefan cel Mare şi Sfânt, şi mutarea traficului auto în subteran.

De asemenea, se propune şi anularea căii duble de rulare a tramvaielor pe direcţia strada Anastasie Panu – strada Palat, între obiectivele de interes istoric şi turistic Casa Dosoftei şi Biserica Sf. Nicolae Domnesc, şi plasarea acesteia în subteran pe acelaşi aliniament cu benzile dedicate traficului auto, în cadrul aceluiaşi pasaj subteran.

În acest sens, în vederea eliminării conflictului între cele două tipuri de funcţionalităţi specifice zonei, trafic rutier şi transport public, pe de o parte, şi pietonal, pe de altă parte, se va studia posibilitatea realizării unui pasaj subteran proiectat în curbă, cu dublă funcţionalitate: trafic auto cu două benzi pe sens, incluzând şi noua cale dublă de rulare pentru transportul public cu tramvaiul, cu rampa de intrare pe strada Anastasie Panu din dreptul Casei Dosoftei (înainte de trecerea pentru pietoni şi a intersecţiei semaforizate) şi cu rampă de ieşire pe strada Palat (după trecerea pentru pietoni). Viitorul pasaj subteran care va fi studiat se întinde pe o lungime de aproximativ 200 de metri.

Studiul privind pasajul subteran va lua în calcul, printre altele, eliminarea locurilor de parcare şi, implicit, a traficului auto de pe esplanada Palatului Culturii, în contextul în care întreaga piaţă va fi reamenajată, precum şi extinderea Ansamblului Palas în zona străzii Sf. Andrei – bulevardului Regele Ferdinand I (Splai Bahlui – Mal Stâng). 

[P] Apartamente de vânzare și închiriat pe evo-imobiliare.ro

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Proiecte publice

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top