Connect with us

PNRR: ce proiecte pot fi finanțate la Iași din fondul reziliență pentru localități

PNRR a fost discutat în prima lectură la Guvern pe 19 martie

Proiecte publice

PNRR: ce proiecte pot fi finanțate la Iași din fondul reziliență pentru localități

Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) lansat ieri de către Guvern propune un fond de reziliență pentru localități în valoare totală de 4 miliarde euro. Fondul va fi împărțit în patru paliere cu alocări directe pentru municipii reședință de județ, municipii, orașe și comune.

„În interiorul fiecărei categorii se va aloca o sumă fixă la dispoziția UAT, pentru implementarea proiectelor din aria de priorități a PNRR. Distribuția se va organiza în runde de tragere a fondurilor (prima rundă – acces universal, a doua rundă – se redistribuie fondurile rămase neutilizate către cei care au cheltuit alocarea)”, se arată în PNRR.

PNRR stabilește și principalele domenii prioritare de investiții, dar conform ministrului Cristian Ghinea (Investiții și Proiecte Europene) vor fi și condiționări.

De exemplu, dacă o municipalitate vrea să achiziționeze autobuze electrice – un proiect facil și la îndemâna tuturor primăriilor din țară – atunci va trebui să amenajeze benzi unice pentru transportul local astfel încât proiectul să se încadreze într-adevăr în zona de acoperire a PNRR („tranziția verde”).

Ce tip de proiecte poate propune Primăria Iași

A. Crearea de orașe locuibile și inteligente din punct de vedere climatic prin dezvoltarea infrastructurii verzi și albastre, cu următoarele priorități:

  • proiecte pentru calitatea aerului – min. 20% din alocare
  • proiecte pentru digitalizare/ smart city – min. 10% din alocare
  • reabilitare/extindere/modernizare/construire clădiri publice nZEB (care deservesc prestării unor servicii publice)
  • regenerarea urbană a zonelor centrale, zonelor gărilor, zonelor industriale, zonelor cu mari ansambluri de locuit, zonelor aferente cursurilor de apă
  • construirea de parcaje subterane/ supraterane și realizarea de spații verzi în zonele eliberate de automobile
  • construirea/ transformarea în eco-cartiere/ cartiere inteligente
  • extinderea suprafețelor verzi, realizarea pădurilor urbane, realizarea culoarelor verzi ecologice
  • modernizarea/ reabilitarea/ reconfigurarea/ extinderea spațiilor publice și mobilier urban
  • iluminat public digitalizat

B. Politici de locuire socială, inclusiv construirea de locuințe pentru tineri/ locuințe sociale/ locuințe de necesitate/ locuințe pentru specialiști din sănătate și învățământ.

C. Mobilitatea urbană durabilă prin:

  • Schimbarea parcului de vehicule destinate transportului public (achiziția de material rulant – autobuze electrice sau cele ce utilizează combustibili alternativi, tramvaie, troleibuze; stații de încărcare pentru autobuzele electrice; amenajarea și dotarea depourilor, inclusiv stații de transformare) – proiectele finanțate vor fi condiționate de crearea de benzi dedicate pentru transportul public
  • Asigurarea infrastructurii pentru transportul public (realizarea de benzi dedicate pentru transportul public; reabilitarea/ modernizarea/ extinderea căilor de rulare pentru transportul public; construirea/ reamenajarea de noduri intermodale)
  • Asigurarea infrastructurii pentru biciclete (realizarea/ modernizarea de benzi dedicate pentru biciclete/ mijloace de transport nemotorizate)

Fiecare proiect propus de o primărie trebuie să aibă documentațiile tehnice actualizate, inclusiv la nivel de avize, cel târziu în primăvara anului 2022. Acest termen a fost impus în condițiile în care un proiect finanțat prin intermediul PNRR are ca termen de execuție august 2026.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Proiecte publice

To Top