Connect with us

Investiție de 60 mil. euro într-un proiect inovator la Iași: un institut de cercetare avansată a creierului

Proiecte publice

Investiție de 60 mil. euro într-un proiect inovator la Iași: un institut de cercetare avansată a creierului

Lumea medicală ieșeană propune un proiect inovator pentru spațiul est-european: un institut de cercetare avansată a creierului (iBrains), care vizează crearea de noi tehnici de tratament și de protezare a creierului și a sistemului nervos periferic, scrie Economedia.ro.

O parte integrantă a conceptului iBrains vizează colaborarea cu companii specializate în domeniul mecanicii fine, a producției de materiale speciale sau de nanotehnologii, dar și dezvoltatori de software.

  • Institutul Creierului va fi construit în Moara de Vânt, potrivit inițiatorilor, lângă amplasamentul Spitalului Regional de Urgențe

Unul dintre departamentele Institutului este cel de inteligență artificială, iar, printre altele, va viza o activitate de cercetare pentru construirea de algoritmi de diagnostic și tratament în cazul bolilor sistemului nervos central.

Proiectul este dezvoltat de Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” și municipalitate și urmează să fie depus pentru finanțare prin fonduri europene. Investiția este estimată la 60 milioane euro, iar finanțarea proiectului a fost propusă de Primăria Iași în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență.

Totodată, la Institutul iBrains ar urma să fie create, în colaborare cu firme IT, programe de realitate augmentată în sprijinul persoanelor care suferă de boli degenerative. Inițiatorii vor să conecteze centrul de la Iași într-o rețea cu institute similare din Europa, SUA, Coreea și Japonia. Institutul este gândit pe 7 niveluri (subsol, parter și 5 etaje), fiind organizat pe 10 departamente specifice.

Citește articolul integral pe Economedia

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Proiecte publice

To Top