Connect with us

Premieră la Iași: pe străzi circulă, pentru câteva zile, un autobuz cu hidrogen

Local

Premieră la Iași: pe străzi circulă, pentru câteva zile, un autobuz cu hidrogen

Producătorul polonez Solaris va testa pe traseele CTP, până la sfârșitul săptămânii, un autobuz cu hidrogen, fiind pentru prima dată când un astfel de mijloc de transport circulă pe străzile din oraș. Solaris se află într-un tur național, iar autobuzul este testat în 12 orașe.

AuAutobuzul Solaris Urbino 12 cu hidrogen a fost lansat în iunie 2019, la Summitul Global pentru Transport Public (UITP) din Stockholm, este alimentat cu hidrogen și oferă o autonomie de până la 400 km, păstrând în același timp toate avantajele unui motor electric.

  • Solaris a avut prima comandă pentru autobuze cu hidrogen din Italia: 12 unități au fost achiziționate pentru 12,8 milioane euro (fonduri UE), astfel că prețul unui astfel de mijloc de transport a trecut pragul de un milion de euro. Prin contract sunt asigurate servicii de întreținere pentru 8 ani.

În ceea ce privește caracteristicile sale tehnice, autobuzul Solaris cu hidrogen folosește un set de celule de combustie pentru a genera energie. Hidrogenul furnizat celulelor de combustie este transformat în electricitate, care la rândul său alimentează direct sistemul de acționare a autobuzului care constă într-o punte motoare cu acționarea în roți. Autobuzul este, de asemenea, echipat cu o baterie Solaris High Power, care acționează ca o instalație suplimentară de stocare a energiei electrice.

Hidrogenul necesar pentru propulsare, furnizat de Linde Gaz în cazul acestui proiect, este stocat în stare gazoasă în rezervoare de ultimă generație, plasate pe partea superioară a autobuzului. Singurele subproduse generate în timpul funcționării autobuzului sunt căldura și apa sub formă de vapori, fapt pentru care vehiculele nu eliberează substanțe nocive pentru mediu.

În prezent, niciun mijloc de transport bazat pe hidrogen nu circulă în România. În schimb, la nivel european, compania Solaris a preluat deja comenzi pentru livrarea a zeci de autobuze Urbino 12 cu hidrogen către operatori de transport public din Germania, Olanda, Italia, Suedia și Austria, fiind totodată prima companie care a început producția în masă pentru acest tip de vehicul.

Autobuze Solaris cu hidrogen au fost deja livrate și folosite în ciruitul de transport public în orașele Köln (Germania) și Bolzano (Italia). Conform previzunilor pieței, segmentul autobuzelor urbane alimentate cu hidrogen va crește exponențial în următorii zece ani, și va constitui până în 2030 o parte substanțială a flotei de vehicule de transport în comun din Europa.

Articole din categoria Local

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top