Connect with us

Unele autobuze CTP sunt ieșite la stradă, dar protestul continuă: astăzi vor fi noi negocieri UPDATE – Greva s-a încheiat

Local

Unele autobuze CTP sunt ieșite la stradă, dar protestul continuă: astăzi vor fi noi negocieri UPDATE – Greva s-a încheiat

UPDATE (ora 16.00). Greva șoferilor CTP s-a încheiat, cel puțin pe moment. „În urma zilei de astăzi, o zi foarte grea, am avut numeroase întrevederi cu reprezentanții greviștilor și cu sindicatele, le-am prezentat calendarul de negociere care este până vineri, cu condiția reluării lucrului. Vineri vor avea o rezoluție și, în funcție de această rezoluție vor decide ce vor face mai departe. Deci, vineri vor fi negocierile finale pentru stingerea acestui conflict. Le mulțumesc că au dat dovadă de maturitate și responsabilitate astfel încât să putem realiza serviciile pentru cetățenii Iașului. Am informații că autobuzele ies la stradă chiar în aceste momente, vor ieși în jur de 60-70 de autobuze pe toate traseele așa cum sunt în planul de transport”, a declara Cristian Stoica, directorul CTP.

La rândul ei, Primăria Iași a emis un comunicat prin care a confirmat că circulația autobuzelor este reluată:

În cursul după-amiezii de astăzi, 3 noiembrie, șoferii Companiei de Transport Public (CTP) au decis să renunțe la protestul nejustificat care a afectat activitatea de transport în comun în Municipiul Iași. Chiar din această după-amiază autobuzele vor reveni treptat la stradă, iar de mâine dimineață circulația autobuzelor se va alătura celei a tramvaielor, iar activitatea va reveni la normal.

„Le mulțumesc șoferilor CTP că au înțeles că orice neînțelegere trebuie rezolvată rațional, prin dialog onest și cu cifrele pe masă, luând în considerare posibilitățile reale. Rămân alături de toții angajați CTP, știu că trăiesc vremuri complicate, la fel ca noi toți, dar trebuie să le depășim împreună! Așa cum am promis, vom continua demersurile de modernizare a transportului public și a condițiilor de muncă. În același timp, vom continua discuțiile pentru găsirea unor soluții în condițiile financiare pe care le avem, pentru a face și nu doar promite. Chiar vineri, 5 noiembrie, voi avea o nouă discuție oficială cu conducerea CTP și reprezentanții sindicatelor și sunt convins că împreună, prin dialog și cu încredere unii în alții, vom reuși să găsim cele mai bune soluții.

De asemenea, le mulțumesc cetățenilor Municipiului Iași afectați de acest incident pentru răbdare și înțelegere! Trăim vremuri tulburi, în care se petrec și lucruri de neînțeles pentru cei mai mulți dintre noi, dar, împreună, cu înțelepciune și dialog, vom depăși toate greutățile!”, a declarat primarul Mihai Chirica.

UPDATE (ora 14.30). Soluția companiei de astăzi pentru a limita din efectele grevei șoferilor a fost să asigure circulația câtorva autobuze pe anumite trasee, dar numai la orele de vârf. Într-un anunț al CTP se arată că în intervalul orar 14.00 – 18.00, circulă 12 autobuze pe traseele 29 (Tomesti – Podu Roș), 3b (Dancu – Tătărași Nord), 20 (Metro – Piața Unirii), 23 (Miroslava- Podu Ros), 41 (Blocuri Ciurea -Tehnopolis) și 30 (Rond Bucium – Podu Ros). Pe traseul 41 circulă 3 autobuze, pe 30 un singur autobuz, iar pe celelalte rute enumerate câte două vehicule. În paralel, conducerea CTP continuă negocierile cu șoferii protestatari în încercarea de a debloca situația.

UPDATE (ora 8.00). CTP a confirmat informațiile publicate de APIX.ro – „Am reușit să scoatem 12 autobuze pe 5 trasee astfel încât să mai reducem din problemele cetățenii Iașului. Aceste autobuze fac legătura cu zonele din afara Iașului și asigură transbordarea cu traseele de tramvai. În continuare suntem în negocieri, acum, dimineață, am avut o discuție cu reprezentanții șoferilor și ai sindicatelor și sperăm să deblocăm această situație. Sperăm să se înțeleagă că negocierile nu se fac sub presiune”, a declarat directorul CTP, Cristian Stoica. Cele 5 trasee sunt 3b, 20, 23, 29 și 41, conform CTP, deși în aplicația HereItIs apărea inclusiv un autobuz 27 în cursul dimineții.

ȘTIREA INIȚIALĂ: Protestul șoferilor CTP continuă și în dimineața zilei de miercuri, dar unele autobuze sunt ieșite la stradă, fiind vorba despre cele care asigură transportul spre comune limitrofe din zona metropolitană. În schimb, toate tramvaiele CTP circulă fără probleme.

Aplicația HereItIs utilizează datele GPS furnizate de către CTP pentru a afișa poziția unui mijloc de transport al CTP în timp real (cu un decalaj de circa 5-10 secunde). Folosind această aplicație, putem constata că autobuzele au rămas și astăzi în garaj, dar, totuși, pe unele trasee apar mijloace de transport. Este vorba despre traseele 23 (spre Miroslava), 27 (Ciurea), 3B (Dancu) sau 29 (Tomești). În același timp, pe traseele spre Bucium și Metro apar „curse speciale”.

Aplicația HereItIs poate fi descărcată din Google Play Store sau Apple Store

Conducerea Companiei de Transport Public susţine că şoferii cer majorări de salarii de până la 30%, în condiţiile în care, în prezent, venitul mediu net al acestora este 3.200 de lei, sumă în care ar fi incluse și o serie de sporuri. În schimb, salariul mediu net este este 2.400 lei pentru un debutant și 2.700 lei pentru un șofer de experiență. În replică, șoferii protestatari spun că veniturile anunțate public de către CTP nu reflectă o realitate, ei susținând că nu beneficiază de toate sporurile anunțate. În același timp, șoferii invocă „condiții grele de muncă”.

Protestul șoferilor CTP – care sunt circa 300 la număr – a început marți dimineață, spontan, manifestația continuând pe tot parcursul zilei. Conducerea CTP și executivul municipalității au organizat runde de negocieri cu șoferii, dar acestea au eșuat. În schimb, Primăria și șefii CTP au acuzat faptul că, în rândul șoferilor, există „2-3 instigatori” și au subliniat că protestul nu este asumat de sindicat. „Solicitările sunt nerealiste. Greva este considerată ilegală”, a comentat directorul CTP Cristian Stoica despre solicitarea unei majorări salariale cu 30%.

Conflictul de la CTP a izbucnit la o zi după ce plenul Consiliului Local (CL) a aprobat o rectificare de buget, iar cheltuielile de personal la CTP au crescut de la 70,7 milioane lei la 75,4 milioane lei. Conform directorului CTP, în această creştere ar fi incluse şi sporuri pentru şoferi. În acest an, bugetul CTP este puternic afectat de pandemie, în condițiile în care subvenţiile şi compensările acordate de către Primărie doar pe acest an ajung la circa 78 milioane lei dintr-un buget al companiei în sumă totală de 155 milioane lei. Creșterea subvenției și a compensației a venit în contextul în care veniturile din vânzările de bilete au scăzut semnificativ față de anii precedenți pandemiei.

  • Structura venitului unui șofer, conform CTP: Salariul de bază brut al unui șofer debutant este de 2.640 de lei, la care se adaugă diferite sporuri. De asemenea, salariul de bază brut al unui șofer cu un an de vechime în această activitate (indiferent de locul de muncă în care a acumulat perioada de vechime), este de 2.974 de lei, la care se adaugă diferite sporuri. Exemple de sporuri: 25% pentru orele de noapte lucrate în intervalul orar 22-6; 100% pentru orele lucrate în weekend și sărbătorile legale; 10% pentru orele de conducere a unui autobuz articulat; 10-15% – spor de trafic – pentru toate orele lucrate în zilele lucrătoare; 5-25% spor de vechime în muncă; 80% spor anual de stabilitate, acordat cu îndeplinirea unor condiții, printre care nesuspendarea contractului pe parcursul unui an de zile. Din suma rezultată din salariul de bază plus sporuri sunt reținute contribuții și impozite. Salariul mediu net al unui șofer al CTP Iași, în primele șase luni ale acestui an, este de 3.227,67 lei, iar cel brut, de 5.562,17 lei. La acesta se adaugă valoarea tichetelor de masă, 20 lei/zi lucrată, și a voucherelor de vacanță, 1.450 lei/an.

Conflictul de la CTP a provocat o reacție dură din partea primarului Mihai Chirica care a solicitat tragerea la răspundere a „instigatorilor”. Mai mult, într-un comunicat al Primăriei, a fost nominalizată una dintre persoane cu sublinierea faptului că aceasta are trei abateri disciplinare din cauza încălcării regulilor rutiere în trafic.

  • Primarul Mihai Chirica: Nu voi participa niciodată la un simulacru de negociere în lipsa oricărui dialog real, rațional și responsabil! Am cerut conducerii CTP sancționarea urgentă a celor responsabili de această manifestare ilegală, evaluarea pagubelor produse cetățenilor și companiei și recuperarea daunelor de la cei care au încălcat Codul Muncii și contractul colectiv de muncă! Sunt alături de angajații onești ai CTP, știu că trăiesc vremuri grele, la fel ca majoritatea românilor, și susțin orice demers care le poate ridica nivelul de trai! Însă la acest rezultat trebuie să ajungem împreună, prin dialog corect și rațional, și în limitele posibilităților pe care le avem!
Află care sunt cele mai noi oferte la apartamente din Iași pe 2camere.ro! (P)

Articole din categoria Local

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top