Local
Primăria a autorizat o investiție de peste 100 milioane de euro
Consiliul Județean (CJ) Iași a obținut, recent, autorizația de construire pentru Spitalul de Boli Respiratorii, o investiție care trece pragul de 100 milioane euro, dar pentru care nu există încă o finanțare certă.
Planul CJ este să atragă fonduri din noul program operațional dedicat infrastructurii de sănătate (2021 – 2027), iar autoritatea județeană face demersuri ca, odată ce finanțarea va fi disponibilă, să poată depune proiectul.
- Citește și FOTO Iată cum va arăta, în detaliu, Spitalul de Boli Respiratorii: imagini publicate în premieră
Unitatea medicală este complex cu patru clădiri cu un regim de înălțime de până la 4 etaje. Ansamblul va fi construit în Bucium, pe un teren unde există o secție a actualului Spital de pneumoftiziologie. Până în acest moment, în cadrul obiectivului de investiţii, s-au realizat Nota Conceptuală, Tema de Proiectare, Studiul de Prefezabilitate, Planul Urbanistic Zonal, Studiul de Fezabilitate și Documentaţia Tehnică pentru Autorizarea Construirii, pentru care s-au obţinut avizele solicitate prin Certificatul de Urbanism şi a fost emisă Autorizaţia de Construire, conform CJ.
Recent, consilierii județeni au aprobat alocarea unei sume de bani pentru „Imunizarea la schimbări climatice pentru Construirea şi Dotarea Spitalului Clinic Integrat de Boli Respiratorii Iaşi”. „Este o etapă obligatorie pentru ca proiectul viitorului Spital de Boli Respiratorii, ce va fi construit de la zero, să poată fi depus spre finanțare prin Programul Operaţional Sănătate 2021-2027”, spune CJ.
- Citește și Proiectantul Institutului Inimii a câștigat și contractul pentru Spitalul de Boli Respiratorii
Spitalul de Boli Respiratorii a fost proiectat cu o capacitate de 350 paturi, din care 320 de paturi pentru spitalizare continuă, 10 paturi spitalizare de zi şi 20 de paturi pentru terapie intensivă. Valoarea totală a obiectului de investiţii este de 878.864.533,49 lei (cu TVA).
Viitoarea unitate medicală va fi dotată si echipată la standarde europene, astfel încât să poată oferi cele mai bune condiții pentru tratarea pacienților cu afecțiuni respiratorii. De asemenea, latura ştiintifică și didactică va putea fi realizată în spații conforme.