Connect with us

Primăria Capitalei vrea un milion de euro de la Primăria Iași

macheta stadion iasi
Macheta stadionului din Copou, conform unui studiu mai vechi

Proiecte publice

Primăria Capitalei vrea un milion de euro de la Primăria Iași

Una dintre firmele înființate de primarul Gabriela Firea participă la o nouă licitație organizată de Primăria Iași. După ce a depus ofertă pentru proiectarea unei Săli Polivalente, Compania Municipală Dezvoltare Durabilă București SA vrea să proiecteze și un stadion la Iași. Valoarea estimată a contractului se ridică la 4,7 milioane lei, inclusiv TVA.

Acum circa șase ani, Primăria a mai plătit un studiu pentru extinderea actualului stadion, dar pe documentație s-a așternut praful.

Alături de firma unde acționar este Consiliul Local București, mai participă la licitație: Dico & Țigănaș Birou de proiectare, Sigm-Home Project SRL, Tec Telecom SRL și Popp & Asociații. În afară de ultima societate menționată, celelalte participă și la licitația pentru proiectarea lucrărilor la o nouă Sală Polivalentă la Iași (citește aici detalii).

„Pentru acest obiectiv, municipalitatea a propus două posibile amplasamente, ambele aflate în proprietatea acesteia: terenul proprietate publică de 140 de hectare din Moara de Vânt (zonă liberă de sarcini) și actualul teren pe care se află Stadionul „Emil Alexandrescu”. Pentru fiecare amplasament posibil ofertanții vor trebuie să prezinte câte un studiu cu avantajele și dezavantajele fiecăruia din punct de vedere al accesibilității și dotărilor edilitare din zonă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Iași, Sebastian Buraga.

Noul stadion ar urma să aibă o capacitate cuprinsă între 15.000 și 20.000 de spectactori.

Printre studiile pe care compania câștigătoare va trebui să le realizeze se numără studiul de amplasament, studiul topografic, studiul geotehnic, studiul de coexistență (dacă este cazul), documentația de avizare a lucrărilor de intervenții (acolo unde este cazul), studiul de fezabilitate, documentația tehnică pentru obținerea avizelor/acordurilor/autorizațiilor necesare pentru obținerea autorizației de construire, care nu au fost solicitate prin certificatul de urbanism (în cazul în care se impun), proiectul tehnic pentru autorizarea executării lucrărilor, proiectul tehnic de execuție și documentația tehnică pentru organizarea execuției.

Scurt istoric al actualului stadion într-o sinteză a Primăriei Iași

Actualul stadion se află pe același loc unde se găsea arena pe care se disputau meciurile de fotbal ale echipelor ieșene din perioada interbelică, Textila M.V., Victoria C.F.R. și Ateneu Tătărași, toate trei la nivelul celei de-a doua divizii. După anul 1947 pe această arenă își disputau meciurile de campionat, în aceeași divizie, echipele ieșene Locomotiva și C.S.U. (ulterior Știința). Tot pe acest stadion se disputau și meciurile de handbal ale echipei Știința Iași, în prima categorie a țării, precum și cele de rugby ale divizionarei A CSMS Iași. Mai târziu, prin fuziunea celor două echipe de fotbal, Locomotiva și Știința, s-au format, din anul 1958, echipele Unirea și C.S.M.S. După 1950 stadionul capătă denumirea „23 august”. În anul 1959 conducerea orașului ia hotărârea renovării vechii arene, lucrare care se va termina în anul 1960. Din 1992 stadionul a fost numit după fostul jucător al Politehnicii și primar al Iașului, Emil Alexandrescu.

Inițial stadionul avea o capacitate de 12.500 de locuri, însă după montarea scaunelor de plastic această cifră a scăzut la 11.390 (fără tribuna oficială). Complexul este alcătuit din teren de joc (gazon) pentru fotbal, pistă pentru atletism, construcții pentru public (tribuna 0; tribuna A, separată prin tribuna 0, în două părți egale; tribuna B; două peluze) cu gradene descoperite și scaune pentru spectatori. Tribuna oficială se află în prelungirea tribunei 0, fiind o construcție cu regim de înălțime P + 2E.

Arena actuală mai include spații amenajate sub parte din gradene pentru servicii pentru sportivi, administrație, cazare și comerț, precum și porți de acces cu sisteme de control și împrejmuire, sisteme de nocturnă, alei carosabile și pietonale și spații verzi.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Proiecte publice

To Top