Trafic
Proiect al PMI: mașinile sub Euro 5 vor circula doar noaptea
Un proiect de hotărâre pus în dezbatere de Primărie va naște cu siguranță discuții aprinse în spațiul public. Planul instituției este să interzică, treptat, circulația pe timp de zi pe raza orașului a tuturor autovehiculelor cu o normă de poluare sub Euro 5. Proiectul a fost publicat pe 5 aprilie, iar timp de 10 zile se află în consultare publică. Nu este exclus ca noile măsuri să fie aprobate de consilierii locali în ședința Consiliului Local din luna aprilie. Proiectul stabilește mai multe măsuri în ceea ce privește reducerea poluării, dar cea mai importantă prevedere face referire la autovehiculele poluante.
Citește proiectul propus de conducerea Primăriei.
Astfel, de la data adoptării hotărârii, se va interzice utilizarea autovehiculelor înregistrate sub categoria Euro 3 inclusiv și non-Euro. Dacă proiectul va fi aprobat în această lună, măsura ar putea intra în vigoare chiar începând cu luna mai 2019.
De asemenea, începând cu data de 1 ianuarie 2021 va fi interzisă utilizarea autovehiculelor înregistrate sub categoria Euro 4 inclusiv, iar începând cu data de 1 ianuarie 2023 utilizarea autovehiculelor înregistrate sub categoria Euro 5 inclusiv. În toate cele trei cazuri decizia se aplică pe raza administrativ-teritorială a Municipiului Iași și numai în intervalul orar 06.00 – 22.00.
„Proiectul de act normativ va contribui la înlocuirea unui număr de autovehicule cu normă de poluare redusă, cu autovehicule noi, cu norma de poluare Euro 6, hibrid sau electrice”, spun reprezentanții Primăriei.
De la prevederile menționate vor fi exceptate autovehiculele îndreptăţite să utilizeze semnale speciale de avertizare luminoase, autovehiculele care efectuează transport public local, ambulanţele, autovehiculele care transportă alimente, respectiv autovehiculele de depanare sau de transport, vehicule care au girofaruri galbene, autovehiculele militare, autovehiculele care transportă persoane cu handicap locomotor şi autospecialele televiziunilor acreditate.
Amintim că Iașul este cel mai poluat oraș din țară în ceea ce privește așa-numitele „particule fine” ce provin în special din arderea combustibililor, respectiv PM2,5. Acest indicator tehnic face referire la particulele de maximum 2,5 microni (circa 3% din diametrul unui fir de păr). Ţinând cont de dimensiune, specialiştii spun că pulberile de PM2,5 pătrund adânc în plămâni, fiind mai periculoase pentru sănătate decât cele din categoria PM10 şi pot provoca de 10 ori mai multe afecţiuni.
Citește și Iașul, cel mai poluat oraș din România
[pdf-embedder url=”https://apix.ro/wp-content/uploads/2019/04/1554465307-Proiect_HCL_38235_modif.pdf”]