Connect with us

Primăria Iași revine asupra deciziei: doar mașinile sub Euro 4 vor fi interzise

Măsura va fi aplicată începând cu anul viitor

Trafic

Primăria Iași revine asupra deciziei: doar mașinile sub Euro 4 vor fi interzise

Municipalitatea vine cu o nouă propunere prin care să elimine „rablele” din circulația rutieră. Inițial, Primăria a vrut să interzică, gradual, circulația mașinilor cu normă de poluare de până la Euro 5 inclusiv într-un termen de maximum 4 ani.

Citește și Proiect al PMI: mașinile sub Euro 5 inclusiv vor circula doar noaptea

Reacțiile vehemente din partea opiniei publice au întors decizia și, mai mult, au determinat Primăria Iași să-și ceară scuze.

Noua propunere a municipalității e ceva mai aproape de tendința actuală în țările din Uniunea Europeană:

„A doua propunere se referă la interzicerea vehiculelor poluante începând cu anul 2020, fiind formulată după cum urmează:

Sunteți de acord ca Primăria Municipiului Iași să introducă în dezbatere publică un proiect de Hotărâre de Consiliu Local prin care să interzică utilizarea autovehiculelor poluante după următorul principiu:

  • din 2020, interzicerea utilizării pe raza Municipiului Iași a tuturor vehiculelor sub Euro 3 (anume Euro 2, Euro 1 și non-euro);
  • din 2022, interzicerea utilizării pe raza Municipiului Iași a tuturor vehiculelor sub Euro 4 (anume Euro 3, Euro 2, Euro 1 și non-euro)?

Interdicția se referă înclusiv la autovehiculele care doar tranzitează Municipiul Iași, indiferent de proveniența lor. În plus, Primăria Municipiului Iași propune creșterea cuantumului impozitului pentru autovehiculele Euro 4 începând cu anul 2025, ca și pentru vehiculele Euro 5 începând cu anul 2028”, se arată într-un comunicat al municipalității.

Citește și Iașul este pe locul 11 în țară după numărul de mașini

Aceste măsuri, spune instituția, vor fi însoțite de altele menite să încurajeze achiziționarea și utilizarea autovehiculelor hibrid și electrice, după cum urmează: diminuarea cu 50% a impozitului la mașinile hibrid până în anul 2024 inclusiv, precum și anularea impozitului pentru orice tip de autovehicul electric.

Primăria a propus mai multe măsuri „anti-poluare”, dar a precizat că niciuna dintre acestea nu va fi aplicată până când nu va exista o dezbatere largă în spațiul public ce se va desfășura pe parcursul a trei luni.

Citește și Iașul este cel mai poluat oraș din România. În Europa suntem pe locul 27 din 930 de orașe analizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Trafic

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top