Investiții private
Proiect: clădire de birouri, cu formă cilindrică, propusă în zona rondului ERA
Un nou proiect imobiliar este propus în zona rondului ERA: o clădire de birouri cu 8 etaje. O randare inclusă în proiectul de Plan Urbanistic Zonal (PUZ) ilustrează faptul că imobilul ar putea avea o formă cilindrică. Investiția aparține a doi oameni de afaceri cunoscuți și pentru investiții imobiliare în Iași.
Proiectul a fost inițiat în aprilie 2024 și, în prezent, a ajuns în etapa de dezbatere publică. Conform documentelor publicate de Primăria Iași, investiția a fost inițiată de firma ieșeană Wospal. Societatea îi are ca asociați pe Daniel Mihai și Ioan Mihai Mai, aceștia fiind cunoscuți pentru proiecte precum Sun Residence sau Comat Towers.
În proiectul de PUZ se arată că zona se află într-un proces continuu de dezvoltare, având în vedere numeroasele autorizații de construire emise și proiectele care se află în pregătire. Potrivit planului urbanistic, un avantaj al zonei constă în lucrările de infrastructură realizate în contextul extinderii complexului ERA. În acest sens, sunt nominalizate lucrările de relocare a rondului ERA (finalizate) și cele pentru amenajarea unei intersecții semaforizate cu punct de întoarcere spre Iași în zona fostului post de poliție (în curs de derulare). Clădirea de birouri este propusă în apropierea viitoarei intersecții.
- Citește și Noi blocuri în Păcurari, într-o zonă cu infrastructura la pământ: proiect al soților Schrotter
Wospal are în proprietate un teren de 1.000 mp, liber de construcții. Amprenta la sol a clădirii este propusă la 500 mp, iar pe restul suprafeței vor fi amenajate circulații pietonale și spații verzi. În proiectul de PUZ se analizează inclusiv posibilitatea amenajării zonei spre râul Bahlui, astfel încât aceasta să devină una atractivă pentru recreere și relaxare.
Pe lângă birouri, clădirea Wospal va găzdui spații comerciale și de depozitare. „Fără a fi fost parte a unei gândiri de ansamblu privind conformarea clădirilor pe zona axei de vest a municipiului Iași, modul de construire în ultimii 30 de ani a generat o imagine destructurată a principalei artere de acces în municipiul Iași, existând pe ambele extreme ale șoselei Păcurari inserții de funcțiuni diverse, de la locuire individuală și până la inserții de servicii sau birouri”, se arată în proiectul de PUZ.
Potrivit documentului citat, „imaginea destructurată” a avut drept cauză o lipsă de coordonare între autorizațiile emise de primăriile din Iași, Rediu și Valea Lupului.
„Rezultatul este al unei imagini de ansamblu tota dezorganizate, cu repere generate de poziționare, masă și regim de înălțime care, în contextul actual, par total ieșite din scara locului, dar care constituie primii pași în reconfigurarea întregii zone și asigurarea unei imagini corespunzătoare dimensiunii și prestanței municipiului Iași pe axa de acces din zona de vest”, se mai arată în PUZ.
După ce proiectul va trece de etapa de dezbatere publică va putea fi aprobat în Consiliul Local Iași și, ulterior, beneficiarul poate solicita emiterea autorizației de construire.