Proiecte publice
Proiect major la Ezăreni: un complex universitar întins pe 110 hectare
Un consorțiu constituit în jurul a două universități ieșene (Universitatea de Științele Vieții și Universitatea Tehnică „Gh. Asachi”) va depune spre finanțare un proiect major de investiții, cu o valoare estimată la peste 125 milioane lei.
Investiția constă în crearea unei infrastructuri pentru învățământul dual, iar principala componentă constă în construirea unui campus în zona Ezăreni pe un teren de peste 110 hectare. Proiectul va fi depus spre finanțare în cadrul PNRR, iar termenul este în această lună.
Din informațiile Apix.ro, inițial, consorțiul Agritech a vrut să construiască campusul pe raza municipiului Iași, dar propunerea Primăriei Iași (zona Moara de Vânt) viza unele costuri suplimentare puse în „cârca” universităților (rețele de utilități). Astfel, ulterior, s-a luat decizia ca investiția să fie derulată în Miroslava.
Proiectul presupune construirea unui complex integrat pentru îmbinarea activităților teoretice cu cele practice. Astfel, campusul universitar va fi un spațiu integrat cu toate serviciile sociale necesare: cantină, cazare, sală de sport, cât și laboratoare dotate cu echipamente de ultimă generație, pentru a se putea desfășura practica la diverse niveluri, în funcție de preferințele fiecărei universități.
„Vor fi organizate activități în regim dual, în colaborare cu companii din mediul economic, parteneri tradiționali ai USV și TUIASI, de la nivel liceal și postliceal, până la nivel de licență, masterat și doctorat desfășurat într-un astfel de cadru. Scopul este de a se asigura o rută profesională completă pentru învățământul tehnic superior pentru tinerii care vor să se pregătească în paralel cu standardele solicitate de piața muncii pe toată durata studiilor”, potrivit inițiatorilor.
Fiecare universitate va avea câte un cămin construit în complexul respectiv, unde vor putea fi cazați liceenii sau studenții care vin să facă practică specializată. La fel, vor fi amenajate opt laboratoare în cadrul complexului principal, câte patru gândite de fiecare instituție de învățământ superior, dar tipul de cercetare sau practică desfășurată va permite utilizarea lor de către fiecare dintre membrii consorțiului.
- Spre exemplu, laboratoarele gândite de TUIASI vor viza zona de IT, inginerie electrică, domeniul mecanic, industria prelucrătoare, ingineria mediului, construcții, hidroameliorații etc.
În acest moment, proiectul presupune și construirea unei cantine, a unui teren de sport și a unei săli de sport, iar laboratoarele de cercetare vor fi gândite atât în spații interioare, cât și în exterior, în funcție de specificul fiecărei discipline în parte.
În cadrul PNRR, vor fi construite minimum 10 astfel de campusuri profesionale integrate în România, ce trebuie finalizate până în 2026.