Repere istorice
Proprietarul Hanului Trei Sarmale spune că va reconstrui clădirea pe care a demolat-o fără autorizație
Marian Panainte, patronul firmei Fio Grup Company, proprietarul fostei clădiri a Hanului Trei Sarmale, spune că va reconstrui imobilul și a susținut că dezafectarea hanului a fost făcută tocmai pentru a putea fi reconstruită în condiții optime. Problema în acest caz este că proprietarul a intervenit pentru demolarea imobilului fără autorizație de construire așa cum APIX.ro a arătat alaltăieri, informație confirmată între timp și de primarul Mihai Chirica.
“A fost desfăcut Hanul Trei Sarmale pentru a fi construit noul han care are autorizaţie de la primărie. S-a făcut o expertiză şi a trebuit desfăcut pentru a putea face ce scrie în autorizaţie. Va fi aceeaşi schematică depusă la primărie cu autorizaţie, se va mări şi va fi refăcut. Vreo doi ani de zile va dura. Se va numi tot Hanul Trei Sarmale”, a spus Marian Panainte.
Un raport al Poliției Locale, instituție care s-a autosesizat în acest caz, arată că demolarea a fost făcută chiar de proprietar, la propriu: Marian Panainte se află în buldoexcavator la vizita polițiștilor și, întrebat de aceștia, ar fi recunoscut verbal că nu deține autorizație de demolare.
“Demolarea s-a făcut fără autorizaţie, ceea ce este o chestiune gravă. (…) Este pasibil rigorilor legii. Pe de altă parte, e păcat să îţi pună Dumnezeu mâna în cap, să-ţi dea un brand, Hanul Trei Sarmale era un brand, şi tu să pui buldozerul pe el şi să-l faci praf”, a comentat ieri primarul Mihai Chirica.
- Citește și Unul dintre cele mai puternice simboluri ale Iașului, Hanul Trei Sarmale, a fost demolat VIDEO
PeRămâne de văzut în ce măsură proprietarul îşi va onora intenţia de a reconstrui Hanul Trei Sarmale. Până atunci, pentru fapta sa, Poliţia Locală îl poate amenda cu o sumă de până la 10.000 lei (pentru nerespectarea autorizaţiei de construire), dar cuantumul sancţiunii ar putea creşte în funcţie de încadrarea juridică pe care o vor face agenţii după analiza dosarului de urbanism.
Cum arată proiectul de modernizare
În toamna anului trecut, Fio Grup Company anunţa o investiţie de 4 milioane euro pentru modernizarea hanului şi extinderea imobilului cu un hotel. Înainte de acest anunţ, hanul şi terenul aferent au fost scoase la vânzare pentru suma de 1,2 milioane euro.
“Proiectul păstrează elementele arhitecturale tradiţionale moldoveneşti, dar presupune o extindere semnificativă a hanului, triplându-se practic capacitatea acestuia. Suprafaţa construită desfăşurată a hanului va fi de 3.842 mp. La mansarda hanului, în suprafaţă de 1.031 mp sunt prevăzute 16 camere şi 3 apartamente, amenajate în acelaşi stil tradiţional românesc, dar la un confort de 4 stele. Extinderea hanului va însemna şi un al doilea restaurant cu o intrare complet separată, menit să deservească clienţii hotelului şi pentru mese festive”, se arăta într-o prezentare a proiectului care a însoţit oferta de vânzare.
Noua unitate de cazare propusă prin proiect ar urma să aibă o capacitate de 96 de camere şi 5 apartamente.