Investiții private
Proprietarul Hanului Trei Sarmale vrea să intre în legalitate după demolarea de anul trecut
Fio Grup Company a depus la Primăria Iași documentația necesară pentru intrarea în legalitate după ce, în primăvara anului trecut, compania a demolat Hanul Trei Sarmale fără a avea o autorizație în acest sens. Între timp, lucrările de reconstruire au avansat – deocamdată, se lucrează doar pentru reconstruirea Hanului, ulterior urmând a fi făcută o extindere.
„Intrare în legalitate, conform P.V.C. – Schimbare soluție tehnică a sistemului structural stabilită prin autorizația de construire nr. 750/2021 la obiectivul – Reparații capitale, refuncționalizare, extindere Han Trei Sarmale, amenajare parcări, sistematizare incintă, împrejmuire teren proprietate”, este obiectul certificatului de urbanism 1317/2023. Obținerea acestui act urbanistic este un pas procedural premergător obținerii autorizației de intrare în legalitate.
„P.V.C.” înseamnă proces-verbal de contravenție, compania fiind amendată pentru demolarea Hanului, în condițiile în care în autorizația obținută s-a avizat o reabilitare. În primăvara anului trecut, Marian Panainte, șeful Fio Grup, declara că dezafectarea hanului a fost necesară întrucât construcția era într-un stadiu avansat de degradare, iar soluția reconstruirii este cea optimă.
“A fost desfăcut Hanul Trei Sarmale pentru a fi construit noul han care are autorizaţie de la primărie. S-a făcut o expertiză şi a trebuit desfăcut pentru a putea face ce scrie în autorizaţie. Va fi aceeaşi schematică depusă la primărie cu autorizaţie, se va mări şi va fi refăcut. Vreo doi ani de zile va dura. Se va numi tot Hanul Trei Sarmale”, declara Marian Panainte.
- Citește și Unul dintre cele mai puternice simboluri ale Iașului, Hanul Trei Sarmale, a fost demolat VIDEO
Un raport din 2022 al Poliției Locale, instituție care s-a autosesizat în acest caz, arată că demolarea a fost făcută chiar de proprietar, la propriu: Marian Panainte se află în buldoexcavator la vizita polițiștilor și, întrebat de aceștia, ar fi recunoscut verbal că nu deține autorizație de demolare.
Cum arată proiectul de modernizare
În toamna anului 2021, Fio Grup Company anunţa o investiţie de 4 milioane euro pentru modernizarea hanului şi extinderea imobilului cu un hotel. Înainte de acest anunţ, hanul şi terenul aferent au fost scoase la vânzare pentru suma de 1,2 milioane euro.
“Proiectul păstrează elementele arhitecturale tradiţionale moldoveneşti, dar presupune o extindere semnificativă a hanului, triplându-se practic capacitatea acestuia. Suprafaţa construită desfăşurată a hanului va fi de 3.842 mp. La mansarda hanului, în suprafaţă de 1.031 mp sunt prevăzute 16 camere şi 3 apartamente, amenajate în acelaşi stil tradiţional românesc, dar la un confort de 4 stele. Extinderea hanului va însemna şi un al doilea restaurant cu o intrare complet separată, menit să deservească clienţii hotelului şi pentru mese festive”, se arăta într-o prezentare a proiectului care a însoţit oferta de vânzare.
Noua unitate de cazare propusă prin proiect ar urma să aibă o capacitate de 96 de camere şi 5 apartamente.