Mișcări civice
Protest al societății civile: pe 1 iunie va avea loc un marș pentru Pădurile Iașului prin centrul orașului
Mai multe organizații civice vor organiza, pe 1 iunie, o manifestație în favoarea păstrării Pădurilor Iașului și împotriva defrișărilor din fondul forestier: sute de ieșeni și-au anunțat deja participarea pe pagina de Facebook dedicată evenimentului.
Manifestația constă în marș care va începe la ora 17.00 și se va desfășura pe traseul: Palatul Culturii – pietonal Stefan cel Mare – Piața Unirii – Lăpusneanu – Indepedenței – Târgu Cucu – Hotel Europa – Anastasie Panu – Palatul Culturii.
Potrivit inițiatorilor, pădurile din jurul Iașului sunt amenințate de defrișări. „De la Pădurea Bârnova, la Dobrovăț, la Ciric, Cetățuia, Mârzești, Galata, Breazu, Frumușica și orice petic de arbori, pădurile de lângă oraș au un rol disproporționat de mare pentru oameni. Rolul lor principal nu este unul de producție de lemn, ci unul de protecție pentru oraș, pentru pânza freatică, de plămân verde, și în special de spațiu pentru recreere, pentru sănătatea noastră fizică și psihică”, se arată în apelul la protest popularizat pe rețelele sociale.
- Citește și Greenpeace se alătură demersului public pentru înființarea Parcului Natural Codrii Iașilor
Printre organizatori și susținători ai marșului se numără Codrii Iașilor, Reset, EduVentura, Salvați Prutul, Mai Bine și alte organizații neguvernamentale. „La Bârnova și Dobrovăț riscăm să pierdem ce a mai rămas din Codrii vechi ai Iașilor. La Repedea și la Cetățuia deja sunt în fază avansată PUZ-uri (Plan de Urbanism Zonal) care urmăresc să transforme fondul forestier în teren construibil”, mai spun organizatorii.
Unul dintre obiectivele acestora este de „a reduce asaltul tăierilor regeneratoare de pădure precum și al dezvoltării imobiliare”.
- „Marșul pentru Păduri nu este politic. Politicienii și partidele care doresc să se alăture sunt rugate să NU o facă purtând însemne sau scandând lozinci. (…) Solicităm sprijinul autorităților pentru ca toate demersurile pentru păduri să progreseze în ritm accelerat, până nu e prea târziu. Solicităm întâlniri lunare cu societatea civilă implicată care să urmărească acest progres. Candidaților politici le cerem asumarea unor angajamente ferme în acest sens, din perspectiva funcțiilor pe care doresc să le ocupe. Tuturor le cerem angajarea în promovarea rolului recreativ al pădurii prin crearea unei infrastructuri minimale de vizitare la picior sau cu bicicleta, cu parcări, trasee marcate și transport în comun, astfel garantând și păstrarea unor zone liniștite pentru animalele sălbatice” – fragment din apelul organizatorilor.