Connect with us

Asociațiile pro-autostradă propun un coridor de transport Galați – Iași: proiectul a ajuns pe masa Comisiei Europene

Mișcări civice

Asociațiile pro-autostradă propun un coridor de transport Galați – Iași: proiectul a ajuns pe masa Comisiei Europene

Asociațiile care militează pentru realizarea proiectelor de infrastructură în Moldova propun amenajarea unui coridor multimodal de transport între Galați și Iași, proiectul fiind adus în atenția comisarului european de transport (Adina Vălean) cu o ocazia vizitei recente a acestuia la Iași.

Reprezentanții Asociației „Moldova vrea autostradă” spun că regiunea moldavă are nevoie de o mult mai bună integrare și accesibilitate la coridoarele TEN-T și implicit la viitoarele finanțări europene. Coridorul ar avea o lungime de aproximativ 250 km, cu utilizare multimodală: feroviar, rutier, aerian și naval. Axa de transpoort ar tranzita 3 județe și ar deservi o populație de peste 660.000 în localități urbane.

„În acest sens, am considerat oportun și necesar a înainta doamnei comisar o notă de fundamentare sub forma unei propunerI tehnice pentru un posibil Coridor Multimodal pe flancul estic al NATO/extremitatea estică a Uniunii Europene pe relația Iași-Galati”, a declarat Adrian Covăsnianu, membru fondator al Asociației „Moldova vrea autostradă”.

  • La inițiativa Asociației „Moldova vrea autostradă”, din 2020, Ministerul Transporturilor a introdus spre finanțare în PNRR circa 55 km din autostrada A8 (capetele sectorului montan), porțiuni care acum au desemnați constructori. Inițiativa asociației a însemnat, practic, demararea proiectului de construire a autostrăzii A8

Principalele trei componente ale coridorului:

  • Varianta Ocolitoare Iași-Est
  • navigabilitatea râului Prut
  • investițiile de tip Quick Wins (creșterea vitezei de circulație) pe calea ferată Iași-Tecuci (secțiunea Bârlad-Vaslui),

„Aceste investiții necesită o abordare integrată și multimodală sub tutela unui coridor de transport european ce poate fi finanțat din fonduri de coeziune/transfrontaliere/inițiative private/buget de stat”, a mai spus Adrian Covăsnianu.

Fostul secretar de stat din cadrul Ministerul Transporturilor a precizat că, în prezent, este un context oportun și favorabil pentru demararea unui astfel de proiect, având în vedere necesitatea pentru îndeplinirea următoarelor obiective:

  • securizarea flancului estic NATO
  • dezvoltarea infrastructurii în extremitatea estică a Uniunii Europene
  • valorificarea zonei transfrontaliere între un stat U.E. și un stat candidat U.E.
  • asigurarea securității militare pentru regiunea moldavă

Ideea unui astfel de coridor a fost invocată public de către reprezentanții ONG-ului încă din decembrie 2022.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Mișcări civice

Hover Image with Link

Trafic

Tu știi în ce cartier stai?

Facebook

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top