Connect with us

„Rabla local”: Primăria a publicat regulamentul, iar AFM a deschis sesiunea de înscrieri [document]

Utile

„Rabla local”: Primăria a publicat regulamentul, iar AFM a deschis sesiunea de înscrieri [document]

Sesiunea de înscrieri în programul „Rabla local” a demarat zilele trecute, la circa un an de la anunțul inițial al Administrației Fondului pentru Mediu (AFM): în municipiul Iași ar urma să fie casate circa 2.000 de autovehicule.

Înscrierile se fac pe site-ul AFM, dar contractul va fi încheiat între persoana fizică și Primăria Iași: municipalitatea asigură parte din stimulentul financiar (600 lei/autovehicul uzat), în timp ce suma cea mai mare o asigură AFM (2.400 lei/autovehicul uzat).

Potrivit AFM, până în prezent au fost depuse circa 15.000 de cereri la nivel național – autoritatea nu a făcut publică o situație pe localități. Înscrierile pot fi făcute până pe 31 august sau până la epuizarea bugetului alocat fiecărei unități administrativ-teritoriale. În cazul municipiului Iași, pot fi depuse maximum 2.000 de cereri, conform unei hotărâri adoptate de Consiliul Local în luna aprilie 2023.

  • Platforma online unde poate fi creat un cont pe AFM este la ACEST LINK, iar pașii de înscriere sunt detaliați AICI.

După finalizarea înscrierii, AFM va transmite primăriilor lista solicitanţilor de finanţare (persoanele fizice) care solicită stimulentul pentru casare, iar autoritățile locale vor începe să acorde fondurile după ce AFM va vira sumele necesare care vor completa contribuţia locală. La 2.000 de maşini, valoarea totală se ridică la 6 milioane lei: 1,2 milioane lei de la Primăria Iaşi şi 4,8 milioane lei de la AFM.

Criterii de eligibilitate pentru persoanele fizice

În primul rând, beneficiarul trebuie să facă dovada că locuieşte pe raza municipiului Iaşi şi că deţine în proprietate un autovehicul uzat înmatriculat pe numele său de cel puţin 5 ani, aflându-se, în acelaşi timp, în evidenţele fiscale ale Primăriei.

Persoana fizică nu trebuie să aibă datorii la bugetul de stat şi bugetul local, şi să nu fi fost condamnată pentru infracţiuni împotriva mediului. Beneficiarul trebuie să-şi asume şi un angajament conform căruia nu va achiziţiona un autoturism cu norma de poluare Euro 5 (sau inferioară) în termen de 3 ani de la primirea stimulentului pentru casare.

În ceea ce priveşte eligibilitatea autovehiculului, bunul trebuie să aibă o vechime mai mare sau egală cu 15 ani (calculată de la anul fabricaţiei), iar norma de poluare să fie Euro 3 sau inferioară.

Conţine componentele esenţiale: motor, transmisie, tren de rulare, caroserie, şasiu, precum şi echipamente electronice de gestionare a funcţiilor autovehicului şi dispozitive catalizator, dacă acestea au fost prevăzute din fabricaţie”, este un alt criteriu de eligibilitate.

Vor putea fi casate autovehicule precum: autoturisme (categorie de folosinţă M1, cu cel mult 8 locuri pe scaune, în afară de şofer), microbuze (M2 sau M3, cu cel mult 22 de locuri pe scaune sau în picioare) şi autoutilitare uşoare (N1, cu o masă ce nu depăşeşte 3,5 tone, inclusiv automobile mixte destinate transportului simultan de persoane şi mărfuri în compartimente separate).

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Utile

Hover Image with Link

Trafic

Tu știi în ce cartier stai?

Facebook

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top