Utile
Raport 2019: Iașul rămâne pe primul loc în topul orașelor poluate
AirVisual a centralizat datele pe anul 2019 privind indicii de poluare din întreaga lume. Din România au fost incluse șapte orașe și o comună. Surprinzător, pe primul loc în topul celor mai poluate localități se află satul Braniștea (jud. Giurgiu). În schimb, Iașul continuă să ocupe prima poziție în topul orașelor, fiind urmat de București, Brașov, Cluj-Napoca, Măgurele, Botoșani și Baia Mare.
Important: datele utilizate de AirVisual în întocmirea raportului sunt cele oficiale, de la stațiile de monitorizare disponibile în oraș. Puteți vedea raportul aferent României la acest link.
Citește și Raport 2018: Iașul, cel mai poluat oraș din țară/În Europa suntem pe locul 27 din 930 de orașe
Totuși, față de 2018, indicele mediu de poluare în cazul Iașul a scăzut: de la 27 în 2018 la 22,4 în 2019. Indicele face referire la particulele PM 2,5, particule care sunt generate din arderi, în special de la mașini. Aceste particule sunt considerate cele mai nocive pentru organism: pulberile au maximum 2,5 microni (circa 3% din diametrul unui fir de păr) și pătrund adânc în plămâni, fiind mai periculoase pentru sănătate decât cele din categoria PM 10 (particule de praf) şi pot provoca de 10 ori mai multe afecţiuni.
Cele mai poluate luni la Iași, ținând cont de indicele mediu, au fost: ianuarie (30), martie (28), noiembrie (27), februarie (25,5) și octombrie (25). În rest, în celelalte luni, indicele a fost sub 22.
Potrivit AirVisual, nivelul de poluare este moderat la Iași, la fel ca în celelalte orașe din țară măsurate, cu excepția municipiului Baia Mare unde calitatea aerului este considerată „bună”.
În Europa, Iașul se situează pe locul 55 din aproape 1.200 de orașe incluse în raportul AirVisual. Cel mai puțin poluat este un municipiu din Spania (Villalba de Guardo) cu un indice de 3,8. În schimb, cel mai poluat oraș este Lukavac din Bosnia (39,9).