Proiecte publice
Reabilitarea „Casei Pătrate”, în impas: a fost anulată, din nou, licitația de proiectare a lucrărilor
Prefectura a anulat, pentru a doua oară, licitația de proiectare a lucrărilor pentru proiectul de reabilitare a Palatului Administrativ („Casa Pătrată”), fiind vorba despre un contract cu o valoare de jumătate de milion de lei.
Instituția are garantată o sumă de circa 5 milioane euro pentru lucrări, dar fondurile sunt asigurate prin intermediul PNRR: orice întârziere în derularea proiectului poate crea, ulterior, probleme în accesarea finanțării. În context, aminim că toate proiectele PNRR trebuie implementate până la finalul anului 2026.
Licitația a fost anulată cu două zile înainte de termenul pentru evaluarea din punct de vedere tehnic a singurei oferte depusă la procedură: cea a asocierii Corams Grup (Botoșani) și CSP Proiect Line (Cluj). „Ofertă neconformă” – a fost motivul anulării.
- Anularea poate fi și o veste bună: instituțiile care funcționează în cadrul Palatului Administrativ (Prefectura, Consiliul Județean, Direcția de cultură, Direcția de Statistică etc.) au mai mult timp să găsească soluții de relocare pe perioada lucrărilor. Recent, Prefectura a transmis că toți angajații vor fi evacuați în timpul lucrărilor, fiind vorba despre peste 300 de persoane. La acel moment, Prefectura estimat începutul lucrărilor la 1 ianuarie 2024, termen care, cel mai probabil, nu va fi respectat.
Prima licitație de proiectare a fost lansată în luna februarie 2023. O lună mai târziu, tot în faza de evaluare tehnică, procedura a fost anulată întrucât, conform instituției, au fost depuse doar „oferte inacceptabile sau neconforme”. În acest caz, au fost doi participanți: Bridge Blue Consultancy (București) și asocierea de firme menționate mai sus.
Contractul de proiectare vizează întocmirea tuturor documentațiilor tehnice necesare autorizării lucrărilor, a proiectului tehnic și acordarea de asistență tehnică pe o perioadă de 17 luni.
Lucrările la Casa Pătrată au următoarele obiective specifice:
- renovarea și creșterea eficienței energetice, prin lucrări de reabilitare termică, asigurând o reducere cu minim 60% a consumului de energie (renovare aprofundată);
- o reducere minimă a consumului de energie cu cel puțin 50% comparativ cu consumul anual de energie pentru încalzire dinainte de renovare pentru fiecare clădire
- intervențiile de creștere a eficientei energetice propuse pentru clădire vor conduce la reduceri ale consumului de energie primară și reduceri ale emisiilor de CO2 de peste 60% fața de situația initiala, pentru renovare aprofundată;
- reducerea costurilor cu utilitățile