Connect with us

Sala Gotică, de la Măn. Trei Ierarhi, va fi reabilitată cu fonduri PNRR

Foto: Mănăstirea „Trei Ierarhi”

Repere istorice

Sala Gotică, de la Măn. Trei Ierarhi, va fi reabilitată cu fonduri PNRR

Câteva milioane de euro vor fi investite pentru reabilitarea clădirii Sălii Gotice din complexul Mănăstirii Trei Ierarhi, lucrarea fiind în fază de licitație de lucrări. Potrivit informațiilor APIX.ro, fondurile, de circa 13 milioane lei (fără TVA), sunt asigurate prin intermediul PNRR.

Sala Gotică este monument istoric, clădirea fiind construită în secolul XIX și a trecut printr-un proces de renovare în 1904. Potrivit proiectului, vor fi reabilitate imobilul (demisol, parter și un etaj) și împrejmuirea cu zid de sprijin. „În prezent, imobilul adăpostește un muzeu, chilii monahale, bibliotecă, birou stăreție, spații de pregătire și servire a mesei pentru obștea monahală, spații depozitare, spații tehnice etc.”, se arată în documentația de licitație, consultată de APIX.ro.

Conform sursei citate, clădirea Sala gotică adăpostește un muzeu de artă religioasă, care cuprinde, printre altele, obiecte legate de istoria mânăstirii Trei Ierarhi. Sala gotică a avut, încă de la începuturile sale, funcțiune de trapeza a mânăstirii Sfinții Trei Ierarhi (1635-1639), precum și de paraclis (secolul al XIX-lea).

„Lucrările de restaurare și consolidare vor viza toată clădirea: demisolul, parterul, etajul 1 și acoperișul clădirii. După restaurarea Sălii Gotice, monumentul va fi deschis publicului pentru vizitare, pentru activități culturale, sociale și educaționale”, se precizează în caietul de sarcini.

Contractul cuprinde atât proiectarea lucrărilor, cât și execuția. Fondurile sunt asigurate prin intermediul PNRR, pe componentata dedicată patrimoniului turistic și cultural, respectiv prioritatea de investiție în reabilitarea siturilor turistice. Termenul de execuție este de 27 de luni de la ordinul de începere a lucrărilor, respectiv 3 luni pentru servicii de proiectare și 24 de luni pentru execuție.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Articole din categoria Repere istorice

To Top