Connect with us

SCHIȚE Unde vrea IULIUS să investească peste 800 milioane euro: terenul are 38 ha

Investiții private

SCHIȚE Unde vrea IULIUS să investească peste 800 milioane euro: terenul are 38 ha

Grupul IULIUS a inițiat un proiect mixt major de regenerare urbană, în Constanța, într-o zonă aflată la circa 2 km de malul mării, lângă Gară, pe un teren de 38 hectare. Investiția este estimată la 815 milioane euro, potrivit unei scrisori de intenție a grupului.

Terenul aparține firmei Oil Terminal, compania unde statul este acționar majoritar prin intermediul Ministerului Energiei. Oil Terminal a anunțat de mai mult timp eliberarea terenului și a transmis public că este în căutare de investitori pentru un proiect de regenerare urbană.

Verificările Apix.ro au revelat că terenurile propuse pentru investiție sunt cele cu contur roșu

 „Terenul în suprafață de 38 hectare conferă multiple facilități de acces la infrastructura publică rutieră și feroviară, fiind situat în oraș lângă Gara CFR Constanța precum și la infrastructura de utilități publice, cum ar fi conexiunea la apă, canalizare, electricitate și gaz”, se arată într-un raport al Oil Terminal, consultat de Apix.ro.

Raportul a fost publicat în august 2022 pe Bursă, iar compania constănțeană invita potențialii investitori să depună scrisori de intenție pentru dezvoltarea zonei cu investiții în sectorul rezidențial, în sectorul public – privat (hoteluri, birouri, spații de retail și logistică etc.) sau în sectorul producției de energie electrică din surse regenerabile.

Ziarul Financiar a publicat joi scrisoarea de intenție a grupului IULIUS. Conform documentului citat, investiția estimată de IULIUS ajunge la 815 milioane euro.

„Cu o valoare de piață de 1,2 miliarde euro, portofoliul companiei include, la momentul de față, peste 300.000 mp de spații retail și 130.000 mp spații de office, generând o cifră anuală de 120 milioane euro. Toate proiectele noastre sunt proiecte premium, amplasate în locații ultracentrale și cu un impact regional. Suntem lideri de piață în capitalele regionale ale României (Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Suceava), orașe pe care le considerăm pilonii dezvoltării extraordinare pe care România a avut-o în ultimii ani”, arată IULIUS în scrisoarea de intenție.

Un „close-up” al zonei de dezvoltare – terenurile se află în centrul Constanței – capacitățile de aici sunt relocate la sud, pe o platformă aflată la periferia orașului de la malul mării

Compania mai precizează că proiectele dezvoltate îmbină o serie de funcțiuni variate, de la birouri la retail, hotel, zone de parcuri și recreere, centre de conferință și altele. „Orientarea noastră în orice dezvoltare este determinată de două coordonate: proiecte de tip mixed-used care să constituie centre urbane nereplicabile și sustenabilitate pe termen lung”, potrivit scrisorii de intenție.

În ceea ce privește dezvoltarea terenului Oil Terminal, planurile companiei sunt mai vechi: în 2007, compania de stat a anunțat că va elibera 90 hectare în centrul Constanței, fiind inițiate demersurile pentru relocarea unui depozit de produse petroliere într-o zonă periferică, conform unor documentate consultate de Apix.ro.

Însă, pași concreți au fost făcuți abia la începutul anului 2021: au fost autorizate lucrări de către Primăria Constanța pentru dezafectarea de rezervoare, construcții deservire, rezervor apă incendiu, barăci, cămine deservire, rețele de utilități și altele, lucrări (parțial) executate, după cum se poate constata consultând istoricul amplasamentului via Google Earth.

Plan de încadrare a terenului de 384.795 mp, obținut de Apix.ro

Pasul decisiv a fost făcut în vara anului 2022: Oli Terminal a început investiția într-un nou rezervor pe plaforma Sud astfel încât terenurile din platforma Nord (cele 38 hectare) să poată fi puse la dispoziția unui investitor. În luna august 2022, Oil Terminal a inițiat și ideea unui parteneriat public-privat.

Mai jos, puteți consulta scrisoare de intenție a grupului IULIUS [descarcă documentul]:

Raportul Oil Terminal din august 2022, în care anunța intenția de dezvoltare a zonei în parteneriat cu un investitor privat [descarcă documentul]:

[P] Apartamente de vânzare și închiriat pe evo-imobiliare.ro

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Investiții private

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top