Connect with us

Sistemul de iluminat public al Iașului: doar 30% este cu tehnologie cu LED

stalpi iluminat iasi

Local

Sistemul de iluminat public al Iașului: doar 30% este cu tehnologie cu LED

Primăria va lansa, în perioada următoare, o licitație pentru concesionarea serviciului de iluminat public (stradal-rutier, stradal-pietonal, arhitectural și ornamental-festiv) pe o perioadă de 5 ani. Cel mai recent contract de acest fel a generat costuri de întreținere și modernizare în valoare de 2,3 milioane lei/an.

Rețeaua de corpuri de iluminat montate pe raza municipiului este de aproape 19.000 de bucăți. Dintre acestea, 66% sunt corpuri cu lămpi cu vapori de sodiu, 30% cu LED, iar restul (530 de bucăți) sunt în stare de funcționare, dar au o vechime mai mare de 18 ani. Mare parte din rețea a fost reabilitată în perioada 2005 – 2015 (corpuri cu sediu), în timp după 2020 a început montarea de becuri LED.

Prinicipalele responsabilități ale viitorului concesionar vor fi: întreținere (menținerea sistemului public existent și garantarea permanenței în funcționare), extinderi, realizarea sistemului ornamental de sărbători, asigurarea asistenței la nocturna de la stadion și optimizarea consumului de energie electrică (montarea de becuri LED).

„Varianta optimă este cea în care se schimbă parte din corpurile de iluminat cu sodiu cu aparate de iluminat cu LED”, se arată într-un studiu de fundamentare realizat la comanda Primăriei. Principalele investiții făcute în sistemul de iluminat public în ultimii aproape 20 de ani:

  • perioada 2005 – 2015: în cadrul unui contract de concesiune semnat de Primărie cu firmele Luxten și Flash Lighting au fost montate corpuri cu lămpi cu vapori de sodiu în cea mai mare parte a rețelei
  • perioada 2020 – 2023: au început lucrări pentru montarea de becuri de LED, în prezent fiind funcționale peste 5.800 de astfel de corpuri de iluminat

Cele mai mari probleme din prezent sunt întâmpinate în cazul rețelelor de joasă tensiune subterane care au un grad avansat de uzură (excepție făcând cele realizate în perioada 2005 – 2015) și necesită un număr mare de intervenții pentru menținerea în funcțiune, ceea ce determină „costuri exagerat de mari și durate mari de nefuncționare a iluminatului public”.

În perioada 2020 – 2023, costurile cu întreținerea sistemului public de iluminat au fost 9,1 milioane lei, respectiv 2,3 milioane lei/an. Ce cuprinde sistemul de pe raza Iașului:

  • 5.801 de corpuri de iluminat cu LED (30,77%)
  • 12.527 de corpuri echipate cu lămpi cu vapori de sodiu (66,4%)
  • 530 de corpuri în stare de funcționare, dar cu o vechime de peste 18 ani
  • 17.351 de stâlpi, astfel: 3.184 – reabilitați și 2.559 nereabilitați care aparțin Primăriei, 2.138 aparțin CTP și 9.470 sunt în administrea Delgaz Grid
  • rețeaua de iluminat cuprinde 314 km (linie electrică aeriană) și 122 km (linie electrică subterană)
  • 275 puncte de aprindere sunt comandate prin intermediul sistemului de telegestiune
  • 77 puncte de aprindere comandate prin intermediul ceasurilor programatoare tip astrolux amplasate în posturile de transformare și comanda fir pilot
  • sistem de telegestiune InterLight

„Noua tehnologie implementată (după 2020, n.r.), care folosește echipamente cu LED, împreună cu sistemul de telemanagement pe punct luminos, realizează un consum de energie electrică mai scăzut față de tehnologia actuală”, se mai arată în studiul citat.

În prezent, proiectul privind concesionarea serviciului de iluminat public se află în etapa de consultare publică. După aprobarea în plenul Consiliului Local a acestei inițiative va putea fi lansată licitația, un anunț în acest fel fiind așteptat până la finalul verii.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Local

To Top