Connect with us

Sistemul de termoficare va fi din nou concesionat: Primăria face primii pași în această direcție

Local

Sistemul de termoficare va fi din nou concesionat: Primăria face primii pași în această direcție

Primăria Iași va selecta, în luna decembrie, o companie de consultanță care să elaboreze toate documentațiile necesare organizării unei licitații pentru delegarea serviciului de termoficare către un operator privat. Experții vor primi un onorariu de până la 270.000 lei.

În perioada 2011 – 2021, sistemul de termoficare a fost concesionat către Veolia Energie. Compania franceză s-a retras definitiv de la Iași în vara anului trecut invocând pierderile financiare semnificative acumulate de-a lungul timpului. De la acel moment, sistemul este gestionat de către un departament al Primăriei, în timp ce managementul și salariații centralei de termoficare aparțin de Termo Service, firmă a administrației locale.

„Consultantul trebuie să dispună de o echipă de minim 3 experţi cheie, respectiv un expert coordonator, un expert juridic şi în achiziţii şi un expert tehnic. Fiecare expert trebuie să aibă şi să demonstreze experienţă relevantă în domeniul pentru care a fost propus”, se arată în caietul de sarcini aferent licitaţiei organizate de Primărie. Municipalitatea așteaptă oferte de la companii interesate până la mijlocul săptămânii viitoare.

Anterior, informații vehiculate la nivel public arată că interesați de concesionarea serviciului de termoficare de la Iași sunt în special companii din SUA și Israel, dar nu au fost făcute și nominalizări în acest sens.

Printre altele, echipa de experţi va fi responsabilă cu elaborarea următoarelor tipuri de documente pentru delegarea serviciului de termoficare: strategia de contractare, studiu de oportunitate, contractul de delegare, actualizarea regulamentului şi a caietului de sarcini pentru toate componentele serviciului (sursa de producere energie termică şi electrică, reţele termice, conectare la sistemul energetic naţional etc.) şi asistenţă tehnică în identificarea criteriilor de selecţie a viitorului operator.

După alegerea unui consultant, Primăria ar urma să intre în posesia documentelor necesare lansării licitaţiei pentru delegarea serviciului în cel mult trei luni. Astfel, sunt create premisele pentru ca procedura să aibă loc în prima jumătate a anului viitor.

În actualul sezon rece, cheltuielile Primăriei cu asigurarea agentului termic vor ajunge la sume record faţă de anul trecut. Estimările actuale sunt că, în total, cheltuielile vor trece pragul de jumătate de miliard de lei. La sistemul de termoficare al oraşului sunt racordate peste 23.000 de apartamente, respectiv aproape 20% din fondul locativ existent. La acestea se adaugă câteva sute de clădiri publice şi private: spitale, unităţi de învăţământ şi imobile deţinute de persoane particulare.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Local

Trafic

Tu știi în ce cartier stai?

Facebook

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top