Proiecte publice
Spitalul mobil Covid-19: turcii se pregătesc să aducă modulele la Iași/PNL și PMP se dau în stambă
Compania SDI Global LLC este pe punctul de a începe transportul modulelor care vor forma spitalul mobil Covid-19. Unitatea va fi amplasată la Lețcani. Containerele se află acum în Ankara și urmează să fie aduse la Iași, potrivit Consiliului Județean (CJ).
Între timp, la Iași, spitalul a devenit subiect de polemică politică, iar principala dispută vizează faptul că cei 13,2 milioane euro nu vor putea fi decontați din fonduri europene.
Cu toate că CJ, condus de șeful PSD Iași, a derulat achiziția în conformitate cu recomandările europene în situații de urgență, Guvernul PNL a exclus Iașul de la posibilitatea de decontare. Pe plan local, liberalii, care au și aprobat această achiziție prin reprezentanții din CJ, nu contenesc în a aduce critici. O poziție asemănătoare a avut și PMP, partid care, de asemenea, a aprobat achiziția, dar acum îi cere demisia lui Maricel Popa (șeful CJ). La rândul lui, șeful PSD Iași nu a rezistat tentației de a-și face reclamă politică pe subiect, atacându-i din toate părțile pe opozanții politici.
Cert este că România poate accesa o sumă de până la 3 miliarde de euro din fondul de urgență pus la dispoziție de Uniunea Europeană. CJ a realizat achiziția spitalului prin intermediul Asociației Euronest, la care sunt asociate toate cele șase consilii județene din zona de nord-est a țării, organizație care a mai atras numeroase fonduri UE implementând alte proiecte europene.
Culmea, cele mai importante au vizat tot dotarea autorităților din estul României cu utilaje de intervenție pentru situații de urgență. Cu toate acestea, Guvernul PNL a dat doar MApN și Inspectoratului pentru Situații de Urgență posibilitatea de a deconta achiziții în contextul pandemiei Covid-19. O decizie cel puțin bizară și care poate fi interpretată în context politic.
„Ziarul de Iași” a scris astăzi că ISU a demarat, la rândul lui, o achiziție pentru un spital modular, dar cu o crasă lipsă de transparență: procedura constă într-un expozeu de două pagini publicat pe site-ul instituției. În schimb, Euronest a publicat toată documentația aferentă procedurii, inclusiv solicitările de clarificări. Singurul moment în care asociația a avut o lipsă de transparență a fost momentul depunerii ofertelor, numele firmelor fiind făcute publice în urma unei presiuni mediatice.
Cei 13,2 milioane euro au fost alocate de CJ Iași și CJ Neamț, iar ambele instituții au tăiat fonduri de la alte investiții de infrastructură. Decontarea banilor din surse UE ar putea resuscita astfel proiecte care au rămas acum fără fonduri în cele două județe.
Galerie foto (modulele fotografiate la Ankara):