Studii și analize
Stadiul PUG: care este strategia Primăriei?
Primăria Iași vrea actualizarea Planului Urbanistic General (PUG) prin detalierea documentului, în primă instanță, în planuri urbanistice zonale (PUZ), o primă licitație în acest sens fiind în faza de evaluare a singurei oferte înaintată la procedură. Astfel, noul PUG, realizat acum circa 10 ani dar niciodată nu a fost aprobat, va suferi modificări majore în anumite zone din oraș.
La mijlocul lunii februarie, Primăria a deschis ofertele la prima licitație organizată în acest sens, respectiv pentru întocmirea PUZ – zona centrală care vizează reglementarea urbanistică a unui areal cu o suprafață de circa 200 hectare. Contractul are o valoare estimată la 3,1 milioane lei.
- Citește și O firmă din București va decide ce și cum se va putea construi în zona centrală a Iașului
În perioada următoare, până la finalul lunii martie, Primăria ar urma să lanseze licitații pentru realizarea PUZ-urilor aferente altor zone din oraș, după cum urmează:
- Copou
- Sărărie
- Mănăstirea Galata
- Mănăstirea Cetățuia
- Mănăstirea Frumoasa
- Bulevardul C.A. Rosetti
În același timp, alte proceduri de licitație vor viza realizarea unui Studiu de fundamentare de circulație în municipiu și a unui Studiu de fundamentare de mediu. La acest moment, nu sunt cunoscute detalii despre valoarea totală a contractelor.
În prezent, Iașul se ghidează urbanistic după un document strategic aprobat în 1999. Lipsa de actualitate a PUG-ului, mai ales în ceea ce privește zone întinse din intravilanul Iașului unde nu sunt reglementări, a dus la o dezvoltare haotică a orașului.
- Citește și Se mai ocupă cineva de PUG la Primărie? Lista deficiențelor care nu-și găsesc rezolvare de 10 ani
Vechiul PUG a fost modificat substanțial prin planuri urbanistice zonale aprobate pe bandă rulantă de către Consiliul Local, ceea ce a dus și la numeroase scandaluri imobiliare. În ultimii doi ani, au intrat pe fir și procurorii Parchetelor care acum verificări mai multe proiecte urbanistice și modul în care Primăria le-a avizat. Primarul Mihai Chirica, alături de funcționari din Primărie, este cercetat în mai multe dosare penale, unele în pragul de a fi depuse la instanță.
Haiducia din urbanism și cererea mare de apartamente au dus la situații neverosimile cu blocuri construite în zone de case, pe suprafețe mici de teren, în zone de protecție a monumentelor istorice, între blocuri existente, pe spații verzi, în locul unei parcări, iar lista poate continua.
În toată această perioadă, Primăria a fost acuzată că a fost complice la dezvoltarea haotică, fiind favorizate mai multe persoane care au devenit, peste noapte, noii milionari ai Iașului construind blocuri la un preț minim și vânzând apartamente la un preț maxim, deși multe dintre locuințe nu respectă standardele minime de confort.