Connect with us

Studiu: Iașul, pe locul 3 în țară după numărul locurilor de parcare

Studii și analize

Studiu: Iașul, pe locul 3 în țară după numărul locurilor de parcare

Iașul ocupă locul 3 la nivel național în ceea ce privește numărul total de locuri publice de parcare, fiind luate în calcul inclusiv locurile din lungul străzilor și bulevardelor, precum și parcările rezidențiale. Un studiu realizat de compania Vegacomp Consulting arată că cele mai multe locuri sunt în sectoarele 2 și 3 din București.

Chiar dacă are mai multe locuri decât Clujul sau Timișoara, Iașul obține mai puține venituri din exploatarea acestora. La Iași, montarea de parcometre a devenit o realitate abia acum câțiva ani față de celelalte orașe care au dezvoltat, în timp, un management eficient al situației parcărilor.

„Primele trei zone şi oraşe, ca număr al locurilor publice de parcare, sunt Sectorul 2, Sectorul 3 şi Iasi, în timp ce primele oraşe, ca venituri obţinute din parcări sunt, după liderul Bucureşti, Cluj-Napoca, Oradea şi Sibiu”, a declarat Cornel Bărbuț, CEO al Vegacomp Consulting, citat de presa centrală.

Compania a realizat studiul în baza informațiilor furnizate de către primării. În total, parcările publice din țară au aproape 1,2 milioane locuri (circa 600.000 de locuri sunt rezidențiale), în condițiile în care există un număr de peste 7 milioane autovehicule înmatriculate. La Iași, numărul mașinilor înmatriculate este cel puțin dublu față de locurile de parcare disponibile.

Din exploatarea parcărilor, primăriile obțin venituri anuale de 139 milioane lei. Din acest punct de vedere, în topul celor mai eficiente orașe sunt Odorheiul Secuiesc (1.591 lei/loc de parcare/an), urmat de Timișoara (689 lei) și Cluj (613 lei).

„Ca mod de încasare a veniturilor, putem spune că domină plăţile cash, dar este vizibilă tendinţa de creştere în direcţia plăţilor electronice, cu 49 de oraşe în care parcarea se poate plăti printr-o aplicaţie mobilă, în comparaţie cu cele 19 oraşe din ţară cu parcometre instalate”, a mai spus Bărbuț.

Coordonator al proiectului Apix.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat atât cu mass-media locale, cât și centrale.

Articole din categoria Studii și analize

EXCLUSIV apix.ro:

Mobilitate urbană

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top